Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkraineNeuroGlobal


UkraineNeuroGlobal

Международный неврологический журнал Том 19, №4, 2023

Вернуться к номеру

Стратегії церебропротекції при гострому ішемічному інсульті: вигадка чи реальність? Вебінар EVER Pharma (16 березня 2023 р.)

Використання церебропротекторних (раніше — нейропротекторних) стратегій у лікуванні гострого ішемічного інсульту, особливо в рамках часового вік-на проведення тромболізису та тромбектомії, стало актуальною темою останніми роками. Модератором вебінару був Dr. Marc Ribo (Barcelona, Spain). Разом із двома відомими клініцистами — спеціалістами з інсульту, Dr. Roni Eichel (Jerusalem, Israel) та Dr. Slaven Pikija (Salzburg, Austria), він надав огляд наукового обґрунтування такої концепції лікування.
 
Marc Ribo
Professor of Neurology, Department of Neurology at University Hospital Vall d’Hebron, Barcelona, Spain
 
Вступна промова
Під час обговорення майбутніх стратегій лікування інсульту однією з найважливіших тем є питання, чи може нейропротекція (можливо, ліпше використовувати більш відповідну назву — церебропротекція) мати переваги у клінічній медицині. У вступному слові до вебінару «Церебропротекторні стратегії при гострому ішемічному інсульті: вигадка чи реальність?» Dr. Marc Ribo перш за все озвучив коротку історію досліджень з нейропротекції. Виявилося, що попередні невдачі щодо використання нейропротекторів призвели до тимчасової зупинки досліджень у клінічній медицині інсульту.
Основна частина лекції була присвячена висвітленню нещодавніх наукових статей, у яких прогнозується, що нейропротекція може посідати важливе місце в концепції лікування гострого ішемічного інсульту у поєднанні з реканалізаційною терапією.
Нарешті, Dr. Ribo приділив увагу консенсусній заяві конференції STAIR-2019, у якій не лише було введено новий термін: церебральна цитопротекція, або церебропротекція, але також продемонстровано, що він може успішно застосовуватися в терапії гострого інсульту.
Останній слайд доповіді Dr. Ribo є переконливою ілюстрацією того, що успішне впровадження церебропротекторних препаратів можливе, якщо їх терапевтичною мішенню стане вся нейроваскулярна одиниця. Це є можливим лише в тому разі, якщо центром дослідження стратегій церебропротекторного лікування будуть засоби з мультимодальними та плейотропними властивостями, як-от Церебролізин.

 
Roni Eichel 
Chair of Department of Neurology, Shaare Zedek Medical Center, Jerusalem, Israel
 
Застосування Церебролізину після ендоваскулярної терапії гострого ішемічного інсульту
Dr. Roni Eichel розпочав свою презентацію з обговорення необхідності додаткових варіантів лікування, оскільки приблизно у половини популяції пацієнтів реканалізація сама собою не призводить до поліпшення довгострокового результату. Він також пояснив найвірогіднішу причину того, чому ендоваскулярна терапія гострого ішемічного інсульту часто є неефективною або лише частково ефективною. Феномен невідновленого кровотоку в результаті EVT (ендоваскулярна терапія) широко визнаний основною причиною незадовільного результату та свідчить про необхідність призначення лікування, заснованого на доказах, на додаток до тромболізису та тромбектомії.
Dr. Eichel підкреслив, що метою призначення церебропротекторних препаратів у лікуванні інсульту є зниження смертності та інвалідності. В останній частині своєї презентації Dr. Eichel коротко подав нещодавно розпочате дослідження CERECAP (CErebrolysin RECanalization And Perfusion), у якому оцінюються безпечність і ефективність нейротрофічного препарату Церебролізин як додаткової терапії після EVT у пацієнтів з гострим ішемічним інсультом з або без застосування в/в tPA.

 
Slaven Pikija
Neurologist, Christian-Doppler-Klinik, Salzburg, Austria
 
Церебролізин — важливий препарат для використання в інсультному відділенні: рекомендації, випробування та нові дослідження
Dr. Pikija розпочав свою лекцію з того, що в лікарні, де він працює, Церебролізин вважається стандартною додатковою терапією при гострому ішемічному інсульті для пацієнтів як у межах вікна реканалізації, так і поза ним.
Після короткого огляду історії впровадження Церебролізину в клінічну практику Dr. Pikija навів кілька випадків пацієнтів, які лікувалися з приводу інсульту стовбура мозку в інсультному відділенні, де він працює, і продемонстрували несподівано позитивний результат після застосування Церебролізину. Таким чином, негайне призначення Церебролізину може бути одним із найважливіших факторів для сприятливого результату у пацієнта з гострим ішемічним інсультом у стовбуровій частині мозку.
В останній частині лекції Dr. Pikija поділився своїми поточними дослідницькими проєктами, які базуються на великому досвіді лікування Церебролізином, клінічними спостереженнями та професійними інтересами з точки зору лікаря, який лікує інсульт.
Першою пропозицією Dr. Pikija є лонгітудинальна оцінка лейкоареозу (ЛА) та впливу Церебролізину на основі даних МРТ.
Медична проблема: лейкоареоз після першого інсульту, також відомий як хвороба білої речовини, хвороба дрібних судин або лейкоенцефалопатія, може бути модифікованою хворобою білої речовини. ЛА є поганим провісником відновлення після першого інсульту, оскільки при цьому ЛА прогресує та його розвиток може навіть прискоритися. Причини такого перебігу спекулятивні, але існує гіпотеза, що значну роль відіграє порушення гематоенцефалічного бар’єра й так звана нейрозапальна півтінь після першого інсульту.
Прогресування ЛА можна визначити кількісно за допомогою автоматичних інструментів МРТ. Враховуючи патологічний вплив антигенів мозку на імунну систему після інсульту, можна припустити, що ЛА прогресує локально, але також дистально від ділянки інсульту та незалежно від ураженої судинної території.
Dr. Pikija висунув гіпотезу, що Церебролізин з його відомими церебропротекторними властивостями, стабілізацією гематоенцефалічного бар’єра та протизапальними якостями може позитивно впливати на ЛА після першого інсульту.
Насамкінець він розповів про проєкт співпраці з лікарнею John Hopkins University, USA, який перебуває на завершальній стадії планування (короткий опис див. на рисунку вище).


Вернуться к номеру