Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал Том 15, №5, 2019

Вернуться к номеру

Андрологія та здоров’я чоловіків: чиї це проблеми?

Авторы: Прудиус П.Г.(1), Прудиус В.Є.(2), Чеботарьова Н.Ю.(2)
(1) — Вінницький обласний клінічний високоспеціалізований ендокринологічний центр, м. Вінниця, Україна
(2) — Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова, м. Вінниця, Україна

Рубрики: Эндокринология

Версия для печати

На рівень здоров’я сучасної людини впливають 4 групи факторів. Найбільше впливає спосіб життя (50 %). Зі способом життя пов’язують такі поняття, як рівень життя (структура, рівень матеріальної забезпеченості в розрахунку на людину), якість життя (вимірювані параметри, що характеризують ступінь матеріальної забезпеченості людини), стиль життя (психологічні, індивідуальні особливості поведінки), уклад життя (національний, суспільний порядок, побут, культура). 
Серед провідних факторів способу життя, що негативно впливають на здоров’я, слід назвати такі: паління, неправильне харчування, зловживання алкоголем, шкідливі умови праці, стреси, гіподинамія, погані матеріально-побутові умови, вживання наркотиків; неміцна, неповна чи багатодітна родина; надмірний рівень урбанізації тощо.
На 20 % припадає вплив факторів навколишнього середовища (стан повітря, води, продуктів харчування, ґрунту, рівень радіації). Останніми десятиріччями у зв’язку з перенаселенням планети та технічним прогресом умови довкілля погіршуються з високою швидкістю.
Завдяки розвитку медицини, науки та техніки в минуле йдуть деякі інфекційні захворювання, частина неінфекційних хвороб може бути взята під контроль, але виникають нові, пов’язані з вищевказаними факторами, які набувають значного поширення і потребують нових підходів у діагностиці, лікуванні та профілактиці. До одного з таких захворювань належить безпліддя. В Україні дана хвороба становить близько 27 %, тобто кожна п’ята пара не може мати дітей. Причинами його виникнення можуть бути генетичні захворювання, гормональний дисбаланс, еректильна дисфункція, ожиріння. 
Репродуктивним здоров’ям, сексуальною дисфункцією, синдромом прогресуючого часткового дефіциту андрогенів (чоловічий клімакс), а також проблемами чоловічої контрацепції повинен займатися лікар-андролог. У структурі клінічної медицини андрологія виступає як частина ендокринології, але в тісному взаємозв’язку з іншими медичними дисциплінами, такими як урологія, нефрологія, сексопатологія, кардіологія, психологія та дієтологія. 
Андрологія — це відгалуження медицини, предметом якої є всі захворювання статевих органів у чоловіків, а також статева функція та її розлади, методи лікування. 
Згідно з визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, метою андрології є репродуктивне здоров’я чоловіків. Андрологія у Європі розглядається як окремий розділ науки та практики. 
У переліку лікарських посад і лікарських спеціальностей у наказах МОЗ України є такі лікарі: уролог, уролог дитячий, нефролог, сексопатолог, але ці фахівці не обізнані повною мірою щодо чоловічої репродуктивної системи, її функції загалом та захворювань, які виникають внаслідок зазначених порушень. Лікар-андролог у переліку лікарських спеціальностей відсутній. 
Саме тому у Вінницькому обласному клінічному високоспеціалізованому ендокринологічному центрі (ВОКВЕЦ) був створений кабінет уролога-андролога, завданням якого є діагностика та лікування як нефрологічних, урологічних, так і андрологічних захворювань, згідно з розпорядженням Вінницької обласної державної адміністрації від 05.10.99 р. № 390 «Про обласні заходи щодо практичного виконання комплексної програми «Цукровий діабет».
Сьогодні більшість чоловіків чітко усвідомили, що в багатьох випадках без ретельного обстеження і консультації лікаря самостійно позбавитись репродуктивних та сексуальних розладів неможливо. При цьому лише лікар-андролог у змозі успішно допомогти усунути низку проблем. До них відносять такі: 
— чоловіче безпліддя;
— розлади статевої сфери: зниження статевої активності, порушення ерекції, еякуляції, біль при статевому акті;
— передчасне старіння в чоловіків і пов’язані з ним патологічні зміни;
— питання чоловічої контрацепції;
— лікування неспецифічних запальних захворювань органів сечостатевої системи, ускладнень при захворюваннях, що передаються статевим шляхом;
— захворювання передміхурової залози;
— вроджена і набута патологія зовнішніх статевих органів у хлопчиків;
— проблеми статі, операції зі зміни статі;
— протезування статевого члена;
— збільшення і подовження статевого члена;
— обрізання статевого члена при фімозі;
— операція з приводу варикоцеле;
— операції на передміхуровій залозі з приводу аденоми і раку.
При лікуванні захворювань сечостатевої системи в чоловіків консультація андролога є важливим етапом, оскільки дає можливість провести комплексну діагностику стану організму чоловіка з огляду на індивідуальні особливості пацієнта й анатомічну специфіку чоловічих органів. 
Як профілактика чоловікам, розпочинаючи із середнього віку, рекомендується проходити діагностику в лікаря-андролога принаймні щопівроку. Відомо, що будь-яке захворювання, виявлене на ранніх стадіях, легше піддається лікуванню. 
Порушення статевої функції та можливості репродукції в чоловіків впливають як на загальне фізичне здоров’я, так і на психічне, позначаючись на соціальному статусі особистості, стосунках у родині. 
Тому дуже важливою є своєчасна консультація лікаря-психолога. Адже за наявності інтимних проблем знижуються активність та якість праці. При цьому погіршуються і стосунки в сім’ї (роздратування, агресивність, нерозуміння один одного та своїх дітей тощо). Важливо пам’ятати, що депресія — не менш інвалідизуюче захворювання, ніж будь-яка інша фізична недуга. Саме депресії належить великий відсоток втрати кваліфікованих спеціалістів. 
Тому лише лікар-психолог у змозі допомогти збалансувати внутрішній світ людини, систему комунікацій із родиною, колегами по роботі, друзями; знайти ресурс для подолання труднощів чи адаптації до патологічних станів організму. Спеціаліст допомагає опрацювати стресові стани, комплекси, страхи, які можуть посилити розвиток негативного процесу в сечостатевій системі та призвести до виникнення ще й депресивного стану. Тому завдяки психологічному впливу можна запобігти розвитку депресивних станів, виникненню хвороб сечостатевої системи, які мають психосоматичну природу. Надзвичайно важливою є робота з дітьми та підлітками, в яких особливо чутливий та вразливий психічний стан. Звертають увагу на стосунки між однолітками, а також між хлопцями та дівчатами, самореалізацію в нових навчальних колективах, створення гармонійних стосунків із батьками. Завдяки психологічній роботі можна відновити баланс та гармонію психологічного та фізичного стану організму з реалізацією всіх мрій і задумів. 
У структурі факторів, які найбільше впливають на рівень здоров’я через спосіб життя, виділяють збалансованість та якість харчування. Упродовж усього життя для забезпечення чоловіка оптимальною кількістю енергії з належною підтримкою еректильної функції та репродуктивної здатності харчування має бути достатнім і збалансованим. Якщо харчовий статус змінений, до того ж на тлі недостатньої маси тіла, організм буде заощаджувати енергетичні витрати для життєво важливих органів. При цьому знижується еректильна функція, а кількості та якості еякуляту може бути недостатньо для запліднення жінки. І навпаки, коли чоловік має зайву масу тіла, жирові клітини продукують надлишок естрогенів із зниженням вмісту тестостерону. 
Проблема чоловічого клімаксу полягає в зниженні продукції статевих гормонів, що порушує зв’язок між центральною нервовою та ендокринною системами. Цей процес призводить до змін серцево-судинної системи, ожиріння, нервово-психічних розладів. Як бачимо, виникає необхідність саме комплексного підходу в лікуванні андрологічних проблем, в якому будуть задіяні суміжні спеціалісти: ендокринолог, кардіолог, психолог, дієтолог. 
Тому можна зробити висновок про необхідність ввести до переліку медичних спеціальностей андролога та надати офіційний статус кабінетам даних спеціалістів на третинному рівні медичної допомоги із розробкою функціональних обов’язків лікаря-андролога.


Вернуться к номеру