Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Журнал «Медицина неотложных состояний» 2 (49) 2013

Вернуться к номеру

Вплив споживання кропиви (Urtica dioica) та сидериту (Sideritis scardica) на ендотеліальну функцію у хворих з артеріальною гіпертензією та високим серцево-судинним ризиком

Авторы: Чендей Т.В., Рішко М.В., Бичко М.В., Лінчевська С.О., Когутич І.І. ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

Рубрики: Семейная медицина/Терапия, Медицина неотложных состояний

Разделы: Справочник специалиста

Версия для печати

Вступ. Дієта з високим споживанням овочів і фруктів корисна для здоров’я, зокрема здатна знижувати ризик серцево­судинних захворювань. Вважають, що сприятливі ефекти такої дієти можуть бути опосередковані поліфенольними сполуками, що містяться у багатьох продуктах рослинного походження. Існує значна кількість наукових даних про сприятливий вплив рослинних поліфенолів на функцію ендотелію, артеріальний тиск, ліпідний профіль та чутливість тканин до інсуліну. Чимало традиційних страв країн басейну Чорного моря містять рослини — джерела біологічно активних поліфенолів. Рослини роду Sideritis та Urtica містять флавонольні та похідні флавону, що потенційно здатні впливати на функцію ендотелію.

Матеріали та методи. Ми провели відкрите рандомізоване клінічне дослідження у паралельних групах (3 групи, n = 27 у кожній), в якому оцінювали вплив споживання «гірського чаю» (Sideritis scardica) та «чаю» з кропиви (Urtica dioica) на ендотелій­залежну вазодилатацію у хворих із артеріальною гіпертензією та підвищеним рівнем серцево­судинного ризику, які отримували стабільне базисне лікування. Пацієнтів рандомізували на прийом 2 грамів висушеної трави S. scardica (настояної у 200 мл окропу) два рази на день, або 3 грамів висушеної трави кропиви (U. dioica) (настояної у 200 мл окропу) два рази на день, або 200 мл окропу перорально двічі на день як плацебо­контроль. Потік­залежну вазодилатацію (ПЗВ) вимірювали на початку дослідження та через 6 тижнів спостереження.

Результати. На початку дослідження групи не відрізнялися за показниками ПЗВ. Через 6 тижнів лікування жодне з досліджуваних втручань не покращило ПЗВ порівняно з контрольною групою. Середні показники ПЗВ були істотно нижчими після 6 тижнів споживання кропиви (5,9 ± 2,33 % через 6 тижнів, 7,62 ± 3,92 % на початку; p = 0,037), але порівняно з контрольною групою відмінність не була суттєвою. Також не було виявлено сприятливих ефектів лікування на рівні офісного артеріального тиску.

Висновки. Регулярне споживання Sideritis Scardica та кропиви у формі водного настою протягом 6 тижнів не впливає на ПЗВ та рівні офісного артеріального тиску в хворих із артеріальною гіпертензією та підвищеним рівнем серцево­судинного ризику.

Примітка. Дана робота виконана у рамках Сьомої Рамкової програми ЄС (FP7 2007–2013) відповідно до грантової угоди № 227118.



Вернуться к номеру