Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Як проходить огляд проктолога?

Огляд у проктолога — розповсюджена послуга багатьох клінік. На ньому визначаються причини дискомфортних відчуттів, запалення, захворювань та встановлюється діагноз для подальшого лікування пацієнта. Для того щоб йти до лікаря впевнено та без вагань, потрібно з’ясувати, як відбувається огляд у проктолога та чи потрібно до нього готуватися. Якщо вам потрібен досвідчений проктолог Івано-Франківськ, з делікатним підходом до обстеження, запрошуємо в клініку Мед-Атлант, де можна отримати відповіді на всі питання щодо здоров’я кишківника та супутніх органів.

Чи потрібна підготовка до огляду у проктолога

На відміну від інших медичних оглядів, прийом проктолога може потребувати спеціальної підготовки, особливо якщо пацієнт має підозру на наявність певних захворювань або рекомендовано провести конкретні процедури. Є кілька загальних рекомендацій щодо підготовки.

Що включає підготовка до проктолога

  • Дієта. Дотримання збалансованої дієти з високим вмістом клітковини часто рекомендують за кілька днів до візиту. Споживання фруктів, овочів, зелені та води поліпшує роботу травної системи. Це важливо для того, щоб кишківник не мав подразнень, запору, діареї, та був підготовлений для фізичного огляду інструментами та обладнанням.
  • Виключення певних продуктів. Деякі продукти можуть призвести до збільшення газоутворення або роздратування кишківнику. Рекомендується уникати продуктів, насичених газом, гострих спецій, алкоголю та кави перед візитом до проктолога.
  • Очищення кишківника. Для деяких діагностичних процедур, наприклад, колоноскопії може бути необхідне очищення кишківника. Лікар надасть інструкції та призначить підготовчі засоби, якщо це потрібно. Загалом, підготовка до огляду проктолога включає встановлення невеликої очищувальної клізми за кілька годин до візиту. Яка саме клізма та в якому обсязі її вибрати, в клініці Мед-Атлант розповідає лікар Попович Іван Іванович, що приймає пацієнтів на різних стадіях захворювання.

Як підготуватись до проктолога

Підготовка до огляду у проктолога включає не лише дотримання дієти, вилучення деяких продуктів харчування та очищення кишківника. У питанні як підготуватися до проктолога важливо також підготуватися до розмови. Лікар буде ставити питання щодо стану, симптомів, їх змін. На основі цієї інформації він складатиме анамнез, план діагностики та лікування.

 

  1. Збір інформації про власний стан. Варто звернути увагу на проблеми, з якими пацієнт звертається до лікаря. Важлива вся інформація про відчуття, зміни стану здоров’я, медична історія, включаючи раніше діагностовані захворювання та методи лікування.
  2. Підготовка питань. Рекомендується зібрати список питань, які пацієнт хоче поставити проктологу. Це можуть бути питання щодо лікування, можливих ризиків та інших аспектів здоров'я.
  3. Аналіз симптомів. Варто згадати та описати всі симптоми, які турбують, включаючи їхню тривалість, інтенсивність та зв'язок з іншими факторами.

Як проходить огляд у проктолога

Лікар може проводити різні процедури в залежності від симптомів, їх інтенсивності, наявних проблем зі здоров’ям. Загалом існує план проведення огляду та консультації, який складається з етапів:

  • Анамнез і розмова. Спеціаліст розпочинає огляд із розмови з пацієнтом. Необхідно розповісти лікарю про скарги, симптоми та медичну історію. Це важливий етап для встановлення діагнозу.
  • Фізичний огляд. Лікар проведе фізичний огляд, включаючи пальпацію черевної порожнини для виявлення змін у прямій кишці. Важливо вказати на всі болісні відчуття.
  • Проктоскопія. Ця процедура дозволяє лікарю дослідити стан прямої кишки. Вона полягає в тому, що спеціаліст вставляє невеликий трубчастий інструмент, який містить дзеркало та джерело світла, в анальний отвір. Це допомагає визначити тріщини, запалення, набряк та інші проблеми.
  • Колоноскопія. У деяких випадках лікар може рекомендувати колоноскопію, що дозволяє детально оглянути всю область кишківника. Під час цієї процедури вводиться гнучкий трубчастий інструмент із камерою на кінці через анальний отвір.
  • УЗД-дослідження. Ультразвукове дослідження може використовуватися для отримання додаткової інформації про стан прямої кишки та прилеглих органів.

Під час огляду у проктолога важливо бути чесним щодо своїх симптомів і слідувати рекомендаціям лікаря. Це допоможе вчасно виявити та вилікувати можливі захворювання й покращити стан здоров'я.

Підготовка до прийому проктолога складається з простих покрокових етапів. Її проводять самостійно вдома й для цього не потрібно планувати окремий візит до лікарні. Для того, щоб зробити все правильно для комплексного огляду, рекомендується отримати усну консультацію спеціаліста або його помічника телефоном.