Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Артериальная гипертензия» Том 15, №1-2, 2022

Вернуться к номеру

Взаємозв’язок систолічного артеріального тиску з ризиком деменції та роль віку, U-подібний асоціативний зв’язок та смертність

Запитання. Чи наявний U-подібний асоціативний зв’язок між систолічним артеріальним тиском і деменцією і чи відіграють роль у цьому випадку вік та супутні захворювання?
Знахідки. У цьому когортному дослідженні, що складалось із 7 окремих досліджень із загальним числом учасників 17 286, більш високий систолічний артеріальний тиск (САТ) був пов’язаний із меншим ризиком деменції у літніх людей, а U-подібний асоціативний зв’язок мав місце лише у більш старших вікових групах. Це не було пов’язано із більш тривалим виживанням із нижчим САТ.
Значення. Результати дослідження свідчать про те, що рівні САТ, які відповідають найнижчому ризику деменції, можуть відрізнятися у різних ...

Для ознакомления с полным содержанием статьи необходимо оформить подписку на журнал.


Список литературы

  1. Van Dalen J.W., Brayne C., Crane P.K., et al. Association of Systolic Blood Pressure With Dementia Risk and the Role of Age, U-Shaped Associations, and Mortality. JAMA Intern. Med. 2022. 182(2). 142-152.

Вернуться к номеру