Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 9, №4, 2021

Вернуться к номеру

Організаційні питання з елімінації передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини в Україні

Авторы: Марциновська В.А. (1, 2), Нгуєн І.В. (1), Погорєлова О.В. (2)
(1) — ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України», м. Київ, Україна
(2) — ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Регіон Східної Європи та Центральної Азії (СЄЦА), до якого належить Україна, є одним із трьох регіонів у світі, де епідемія ВІЛ-інфекції продовжує зростати. Збільшення випадків інфікування ВІЛ статевим шляхом та активне залучення до епідемічного процесу жінок дітородного віку є серйозним ризиком для перинатальної ВІЛ-інфекції у країнах СЄЦА.
У 2020 році в Україні зареєстровані 15 658 випадків ВІЛ-інфекції серед громадян України (41,1 на 100 тис. населення), захворіли на СНІД 4139 осіб (10,9 на 100 тис. населення). Питома вага статевого шляху передачі становила 61,2 %. Найчастіше випадки ВІЛ-інфекції реєструються серед мешканців міста (80,4 %) та осіб віком 25–49 років (82,1 %). Понад 50 % нових випадків ВІЛ-інфекції діагностується на стадії СНІДу, що зумовлено пізнім зверненням за медичною допомогою. 
Станом на 01.01.2021 р. під медичним наглядом у закладах охорони здоров’я перебувало понад 144 тисячі ВІЛ-позитивних громадян України (378,8 на 100 тис. населення), із них 3368 дітей із підтвердженим діагнозом ВІЛ-інфекції, ще в 4431 дитини, які народжені ВІЛ-позитивними матерями, ВІЛ-статус уточнювався. 
За ініціативи ВООЗ, Глобальна спільнота прийняла зобов’язання елімінувати передачу ВІЛ від матері до дитини до 2030 року як одного з пріоритетних завдань системи громадського здоров’я. Цілі щодо елімінації передачі ВІЛ від матері до дитини (ЕПМД) визначені як менше ніж 2 % передачі ВІЛ від матері до дитини серед дітей, які не вигодовуються грудним молоком, і менше 5 % — серед дітей, які вигодовуються грудним молоком матері.
Україна разом з іншими країнами світу підтримує ініціативу ВООЗ щодо валідації ЕПМД ВІЛ-інфекції, що включає 4 складові: 1) перевірку даних та оцінку впливу програми; 2) оцінку лабораторних даних, діагностики, програм і послуг; 3) оцінку інтеграції сервісів; 4) оцінку дотримання прав людини, гендерної рівності та залучення населення до національних програм.
Мета роботи: вивчити нормативно-правову базу з питань профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини (ППМД) та її вплив на досягнення цільових індикаторів ВООЗ з ЕПМД.
Матеріали та методи. Для розрахунку показників були використані дані статистичних форм звітності № 63 (річна) «Профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини», № 63-1 (річна) «Частота передачі ВІЛ від матері до дитини», № 21 (річна) «Звіт про медичну допомогу вагітним, роділлям і породіллям». Вивчено перелік нормативно-правових актів, інструктивних матеріалів та інших регламентуючих документів із питань ЕПМД.
Результати. Моніторинг заходів з ЕПМД в Україні здійснюється відповідно до наказу МОЗ України від 3 серпня 2012 року № 612, що дозволяє відстежити ключові індикатори програми ППМД. Частота передачі ВІЛ від матері до дитини в Україні, за даними ранньої діагностики ВІЛ-інфекції в новонароджених, знизилася з 2,6 % у 2016 р. (57 дітей) до 1,3 % (24 дитини) у 2020 р. Досягли визначеного ВООЗ глобального цільового показника ЕПМД (0–2 %) майже всі регіони, за винятком Луганської (5,9 %), Кіровоградської (5,5 %), Вінницької (3,8 %), Херсонської (2,9 %) областей та м. Київ (2,4 %). Завдяки ефективному впровадженню клінічного протоколу з ППМД, що затверджений наказом МОЗ України № 449 від 16.05.2016 р., 95,9 % ВІЛ-позитивних вагітних отримали антиретровірусну терапію, а частка вагітних, які продовжують лікування після пологів, становила 98,0 %. Практично всі діти, народжені ВІЛ-позитивними матерями (97,8 %), отримують антиретровірусну профілактику та штучне вигодовування (98,5 %), а також охоплені ранньою діагностикою ВІЛ-інфекції (96,1 %). З метою координації заходів з ЕПМД в країні наказом МОЗ України від 19.08.2019 № 1829 (у редакції наказу МОЗ України від 16.10.2020 № 2342) створена міжвідомча робоча група з питань валідації ЕПМД ВІЛ, збудника сифілісу та вірусів гепатитів. Протягом 2019–2020 років були розроблені та схвалені рішенням Національної ради з протидії ВІЛ-інфекції та туберкульозу дорожні карти з ЕПМД; створені регіональні комітети (міжвідомчі робочі групи) із питань валідації ЕПМД; розроблені робочі плани щодо імплементації та виконання регіональних дорожніх карт. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2019 року № 1415-р була схвалена Державна стратегія у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам на період до 2030 року, одним з очікуваних результатів якої є зниження частоти передачі ВІЛ від матері до дитини до 2 %. Заходи з ЕПМД включені до Плану заходів на 2021–2023 роки щодо реалізації Державної стратегії. З метою посилення координації виконання заходів щодо унеможливлення передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини наказом МОЗ України від 06.09.2021 року були затверджені організаційні заходи з ЕПМД. 
Висновки. Щоб знизити показник вертикальної передачі ВІЛ в Україні до рівня європейських країн (1–2 %) в Україні, насамперед потрібно забезпечити універсальний доступ до заходів із ППМД для всіх ВІЛ-позитивних вагітних, передусім жінок, які належать до уразливих та соціально неадаптованих груп населення. Також важливо включити до організаційних питань з ЕПМД можливість отримання усіх необхідних послуг із ППМД в одному місці, найбільш приближеному до ВІЛ-позитивної жінки та її дитини. Загалом за умови реалізації заходів із ППМД відповідно до чинної нормативно-правової бази та забезпечення їх на належному рівні фінансування досягнення глобального цільового показника ЕПМД може стати реалістичним для кожного регіону України.


Вернуться к номеру