Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Артериальная гипертензия» Том 14, №4, 2021

Вернуться к номеру

Градієнт жорсткості артерій у сегменті «аорта — стегнова артерія»: ризик атеросклерозу в громадах (результати дослідження ARIC)

Reference: Stone K., Fryer S., Meyer M.L., Kucharska-Newton A., Faulkner J., Zieff G., Paterson C., Credeur D., Matsushita K., Hughes T.M., Tanaka H., Stoner L. The aortic-femoral arterial stiffness gradient: an atherosclerosis risk in communities (ARIC) study. J. Hypertens. 2021 Jul 1. 39(7). 1370-1377.
Довідка. Градієнт жорсткості артерії в сегменті «аорта — стегнова артерія» (гж-АС) може бути новим фактором ризику ураження артерій у майбутньому та зростання частоти серцево-судинних захворювань (ССЗ), але його зв’язок з факторами кардіоваскулярного ризику та наявністю ССЗ, а також те, чи мають вплив референтні значення вимірювань швидкості поширення пульсової хвилі у сегменті каротидно-стегнової кістки (ксШКФ), і досі залишалося невідомим.
Метод. З огляду на це автори оцінили взаємозв’язок гж-АС та ксШКФ із віком і традиційними факторами ризику ССЗ та наявними ССЗ. У дослідження Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) Study включили 4183 пацієнти — чоловіків і жінок старшого віку (75,2 ± 5,0 року). КсШКФ та ШКФ у стегново-гомілковому сегменті (сгШПХ) вимірювали за допомогою автоматичного пристрою для скринінгу стану серцево-судинної системи. 
Гж-АС розраховували як сгШКФ, поділену на ксШКФ. Взаємозв’язок гж-АС та ксШКФ із віком, факторами ризику ССЗ (вік, ІМТ, артеріальний тиск, частота серцевих скорочень, рівень глюкози та ліпідів у крові) та наявністю ССЗ (артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, ішемічна хвороба серця, серцева недостатність, інсульт) визначався за допомогою лінійної та логістичної регресійних моделей.
Результати. Було продемонстровано наявність взаємозв’язку гж-АС та ксШКФ, які показали порівнянні асоціації з віком та факторами ризику ССЗ, за винятком ІМТ. Нижчий рівень гж-АС асоціювався з цукровим діабетом, ішемічною хворобою серця, серцевою недостатністю та інсультом, тоді як висока ксШКФ асоціювалася лише з цукровим діабетом.
Висновок. Хоча для підтвердження клінічної корисності необхідно в подальшому проводити подібні дослідження, гж-АС є перспективним інструментом, що може надавати унікальну картину гемодинамічної інтеграції й ідентифікації ризику ССЗ порівняно з ксШКФ.


Вернуться к номеру