Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Артериальная гипертензия» Том 14, №3, 2021

Вернуться к номеру

Фізична активність — найкраща терапія першої лінії при підвищенні рівня артераільного тиску, холестерину

Reference: Gibbs B.B., Hivert M.F., Jerome G.J., Kraus W.E., Rosenkranz S.K., Schorr E.N., Spartano N.L., Lobelo F.; American Heart Association Council on Lifestyle and Cardiometabolic Health; Council on Cardiovascular and Stroke Nursing; and Council on Clinical Cardiology. Physical Activity as a Critical Component of First-Line Treatment for Elevated Blood Pressure or Cholesterol: Who, What, and How? A Scientific Statement From the American Heart Association. Hypertension. 2021 Jun 2. HYP0000000000000196. doi: 10.1161/HYP.0000000000000196. Epub ahead of print
Як повідомляється в новій науковій заяві Американської асоціації серця (AHA), найбільш оптимальним першим кроком при підвищенні артеріального тиску (АТ) легкого та помірного ступеня та холестерину у здорових дорослих осіб є порада менше сидіти та більше рухатися.
«Сучасні рекомендації Американської асоціації серця з діагностики підвищення АТ та холестерину визнають, що здорові особи з помірним або помірно підвищеним рівнем серцево-судинного ризику повинні активно намагатися знизити ці фактори ризику», — сказав в прес-релізі AHA Бетані Бароне Гіббс, доктор філософії, голова групи. «Першою стратегією лікування для багатьох пацієнтів повин-на бути модифікація здорового способу життя, що починається зі збільшення фізичної активності», — додав він. Про це йдеться у науковому повідомленні AHA, викладеному на 12 сторінках, «Фізична активність як найважливіший компонент терапії першого ряду при підвищеному АТ або холестерині: кому, що та як?», що було опубліковано 2 червня в журналі «Hypertension».
Кожен крок допомагає
Згідно з даними AHA, у близько 21 % дорослих американців рівень систолічного АТ коливається в межах від 120 до 139 мм рт.ст., діастолічного АТ — від 80 до 89 мм рт.ст., що відповідає критеріям лікування лише модифікацією способу життя, що було затверджено в рекомендаціях Американського коледжу кардіологів (ACC)/AHA з лікування та діагностики підвищення АТ. Крім того, у близько 28 % дорослих американців рівень холестерину ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ) сягає понад 70 мг/дл (1,82 ммоль/л), що, з іншого боку, відповідає критеріям низького ризику для серцево-судинних захворювань або інсульту. Ці особи відповідають критеріям лікування лише шляхом модифікації способу життя, що викладено в рекомендаціях з лікування дисліпідемії ACC/AHA 2018 року, які включають підвищення рівня фізичної активності, втрати маси тіла, покращення раціону харчування, відмову від куріння та помірне споживання алкоголю.
«З усіх рекомендованих методів модифікації способу життя збільшення фізичної активності має найбільші переваги, включаючи як поліпшення контролю АТ, так і зниження рівня холестерину у крові, що за ефективністю є співставним, кращим або додатковим до інших методів модифікації здорового способу життя, — зазначила група авторів. — Оцінка рівня фізичної активності та її рекомендація є чудовим варіантом лікування та корекції звичок для всіх пацієнтів, у тому числі для великої групи хворих низького та середнього ризику з підвищеним рівнем АТ та холестерину у крові».
Дослідження показали, що збільшення фізичної активності може призвести до клінічно значущого зниження рівня систолічного та діастолічного АТ на 3 або 4 мм рт.ст., а також до зниження рівня холестерину ЛПНЩ на 3–6 мг/дл (0,078–0,156 ммоль/л). Попередні дані також продемонстрували, що фізично активні люди мають на 21 % нижчий ризик розвитку серцево-судинних захворювань і на 36 % нижчий ризик смерті від серцево-судинних захворювань порівняно з особами, які не мають фізичної активності.
Вони також зазначили, що фізична активність також корисна не лише для серцево-судинної системи, включаючи більш низький ризик деяких видів раку; поліпшення здоров’я кісток, мозку та психіки; покращення сну. У «Рекомендаціях з фізичної активності» Міністерства охорони здоров’я та соціальних служб США (HHS) 2018 року американцям рекомендовано щотижня приділяти 150 хвилин аеробним вправам середньої інтенсивності або 75 хвилин енергійним аеробним вправам та брати участь у двох або більше щотижневих силових тренуваннях. Однак не визначено мінімальної кількості часу фізичних навантажень, яким надають перевагу. «Кожен найменший крок кращий за відсутність активності. Навіть незначне збільшення на початку від 5 до 10 хвилин фізичної активності на день може бути корисним для здоров’я», — зазначив Гіббс.
Поради для клінічної практики
Заява AHA закликає клініцистів запитувати пацієнтів про їх фізичну активність при кожній взаємодії; надати ідеї та ресурси, щоб допомогти пацієнтам покращити та підтримувати регулярні фізичні навантаження протягом усього життя, і заохочувати та відзначати невелике збільшення активності, зокрема довшу ходьбу або ходьбу сходами, щоб допомогти з мотивацією.
«У нашому світі, де фізична активність все більше викреслюється з нашого життя і переважним, за замовчуванням, є сидіння, і тим більше зараз, коли нація і світ практикують карантин та ізоляцію, щоб зменшити поширення коронавірусу, повідомлення, що ми повинні бути невблаганним у нашому прагненні «менше сидіти і більше рухатися» протягом дня, є важливішим, ніж будь-коли», — заявив Гіббс.
Заява була підготовлена волонтерською групою від імені Ради AHA з питань способу життя та кардіометаболічного здоров’я, Ради з питань серцево-судинної та інсультової медсестер та Ради з клінічної кардіології.


Вернуться к номеру