Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Хвороба сидячого способу життя: лікування протрузії

Протрузія диска сьогодні діагностується у багатьох молодих людей. Переважно серед офісних працівників та водіїв. Багаточасове сидіння призводить до перенапруження локальних глибоких м’язів спини, що погіршує живлення міжхребцевих дисків, спричинює перекіс хребта та негативно впливає на стан всього організму. Без своєчасного та правильного лікування протрузія переростає у грижу. Про ознаки хвороби докладніше читайте на https://ivr.ua/protruziya.

Причини та симптоми протрузії: як виявити хворобу

Протрузії сьогодні дуже часто називають ускладненою стадією дегенеративно-дистрофічних змін міжхребцевих дисків. Це пов’язано з погіршенням живлення дисків, які з часом втрачають еластичність.

Протрузія — це випинання диска за свої природні межі. Фіброзне кільце втрачає еластичність і пульпозне ядро диска починає випинатися в сторону. Ці зміни діагностуються під час МРТ. Найчастіше виникає протрузія диска l5-s1, тому що саме поперековий відділ щоденно отримує найбільше навантаження. Це пов’язано з анатомічною особливістю будови хребта. Рідше протрузія діагностується в грудному та шийному відділах.

Серед причин фахівці Інституту вертебрології та реабілітації називають вікові деструктивні зміни, неправильне харчування, надмірні фізичні та статичні навантаження на окрему зону хребта, малорухливий спосіб життя. Рідше серед причин зустрічаються генетична спадковість, зайва вага, травми хребта.

І хоча протрузія дуже часто проходить безсимптомно, особливо на початкових стадіях, серед симптомів відзначають:

  • спазм м’язів, запалення та біль у ділянці протрузії;
  • біль, що віддає у кінцівки, спричиняє оніміння;
  • слабкість кінцівок;
  • погіршення рухливості.

Якщо відчувається хоча б один із цих симптомів, варто відразу звернутися до лікаря. Протрузії лікуються консервативними методами.

Особливості лікування протрузій

У клініках IVR, філії яких розташовані у трьох містах України — Львові, Івано-Франківську та Києві, застосовують комплексне лікування дегенеративних змін міжхребцевих дисків. Воно полягає у використанні декількох методів, які спочатку спрямовані на зняття м’язової компресії та запалення, а потім на поступове відновлення здорової фізичної активності.

Лікувальна гімнастика залишається основною методикою лікування. Саме завдяки збалансованому руху вдається не лише зупинити прогресування, а й повністю позбутися больових відчуттів. Також в комплексі призначаються фізіопроцедури, лікувальний масаж, заняття на медичних тренажерах David.

Важливе значення також має профілактика. Зокрема це кінезіотерапія. Пацієнти виконують спеціальні вправи, що сприяють зміцненню м’язового корсету, посиленню глибоких м’язів спини, відновленню нормальних процесів кровообігу і живлення міжхребцевих дисків. Заняття проводяться під наглядом реабілітолога та контролюються комп’ютерною програмою. У комплексі це дає стійкий позитивний результат терапії на довгі роки.