Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Протрузія: чи так страшна хвороба, як її уявляють


Резюме

Сьогодні протрузія зустрічається чи не у кожного другого мешканця нашої країни. Проте її наявність дуже часто виявляють випадково. Що при цьому потрібно робити, як вилікувати та попередити, поговоримо у цій статті.

Протрузія: чи так страшна хвороба, як її уявляють

Протрузію і грижу дуже часто ставлять в один ряд, називаючи схожими захворюваннями хребта. Тому різницю розуміють не всі. Сьогодні протрузія зустрічається чи не у кожного другого мешканця нашої країни. І навіть у молодих людей. Проте її наявність дуже часто виявляють випадково. Що при цьому потрібно робити, як вилікувати та попередити, поговоримо детальніше.

Що таке протрузія: чим відрізняється від грижі

Як говорять фахівці Інституту вертебрології та реабілітації на www.ivr.ua/protruziya/, протрузія хребта – це друга стадія дегенеративного процесу одного з його сегментів. Різниця між протрузією і грижею в тому, що протрузія – це вип'ячування міжхребцевого диску без розриву фіброзного кільця.

Протрузії можуть виникнути в будь-якому відділі хребта, але найчастіше це хребці поперекового відділу l5-s1, l4-l5. Тобто ті місця, куди припадає найбільше напруження під час сидіння та фізичній активності.

Симптоми протрузії

Багато людей вважають, що біль – основний симптом протрузії. Але це не зовсім так. При протрузіях не завжди виникають болі або з’являються лише в певних положеннях. Наприклад, коли людина згинається. Найчастіше незначна протрузія ніяк не дає про себе знати. Якщо випинання зачіпає нервові корінці, то біль може віддавати в кінцівки, з’являються неприємні відчуття під час руху та в окремих положеннях тіла, оніміння рук чи ніг.

Аби точно виявити наявність протрузії міжхребцевих дисків використовують МРТ, загальний клінічний огляд пацієнта, збір анамнезу. Але щоб почати лікування, лікарю не обов'язково бачити МРТ. Більш того, багато протрузій бувають знахідками, а причина болю не в них – в інших місцях або спазмах. Є червоні прапори для діагнозів і призначення видів діагностики.

Основні причини протузії

Серед причин фахівці називають:

  • малорухливий спосіб життя;
  • травми;
  • дегенеративні вікові зміни;
  • погіршення живлення хребта внаслідок порушення обмінних процесів;
  • надмірні навантаження.

В групі ризику також називають людей із зайвою вагою та спадковою схильністю.

Методи лікування та профілактики

Лікування протрузії повинно складатися з двох етапів:

  1. Зниження больового синдрому і м’язової компресії, зменшення набряку, відновлення рухливої активності хребта.
  2. Зміцнення м’язового корсета, відновлення або покращення живлення, кровообігу в м’яких тканинах.

Консервативна терапія в клініках IVR включає комплекс методів: медикаментозне лікування, масаж, мануальні техніки, фізіотерапія, лікувальна фізкультура. Пройти діагностику можна у філіях у Львові, Івано-Франківську та у столиці України – Києві.

Якщо не лікувати протрузію, на її місці з часом може виникнути грижа. Лікувальна гімнастика – основний метод лікування та профілактична міра. Важливо пам’ятати, що хребет не полюбляє малорухливого способу життя та надмірної ваги.