Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал "Гастроэнтерология" Том 54, №4, 2020

Вернуться к номеру

Властивості штамів бактерій роду Staphylococcus, виділених при дисбактеріозі шлунково-кишкового тракту

Авторы: Воронкова О.С., Воронкова Ю.С., Вінніков А.І.
Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

Рубрики: Гастроэнтерология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Мета: дослідити біологічні властивості штамів стафілококів, виділених із мікробіоти шлунково-кишкового тракту (ШКТ) людини при дисбіозі.
Матеріали та методи. Зі зразків фекалій від осіб з дисбіозом ШКТ було відібрано 38 штамів бактерій роду Staphylococcus. Стійкість до антибіотиків і бактеріофагів, а також адгезивні властивості вивчалися за стандартними методиками. Здатність до утворення біоплівки визначали за методикою Stepanovic et al. (2000).
Результати. Дослідження здатності до утворення біоплівки показало, що всі 4 штами S. epidermidis були біоплівкотвірними, а серед штамів S. aureus таких було 27 (79,4 %). Серед штамів, здатних до формування біоплівки, переважали високоадгезивні штами S. aureus — 25 (92,6 %) та всі 4 штами S. epidermidis. Серед небіоплівкотвірних штамів високі адгезивні властивості проявив лише 1 (14,3 %). Значення середнього показника адгезії біоплівкотвірних штамів S. aureus та S. epidermidis сягали 5,88 і 6,64 ум.од. при аналогічному показнику небіоплівкотвірних штамів 1,43 ум.од. Установлено, що менше за 50 % виділених штамів S. aureus та S. epidermidis були чутливими до амоксициліну. До офлоксацину, гентаміцину, тетрацикліну, доксицикліну та цефуроксиму чутливими були понад 50–70 %. Слід відзначити, що в біоплівкотвірних штамів як S. aureus, так і S. epidermidis чутливість була нижчою за небіоплівкотвірні штами. Визначення чутливості до бактеріофагів показало, що мінімальну ефективність фагові препарати мали проти штамів S. epidermidis (менше за 25 % чутливі), а максимальну проявив інтестифаг проти небіоплівкотвірних штамів S. aureus (100 % штамів чутливі). Стафілококовий бактеріофаг рідкий був однаково високоефективним проти плівко- та неплівкотвірних штамів стафілококів обох видів.
Висновки. Установлено, що плівкотвірні штами мають більший колонізаційний потенціал порівняно з небіоплівкотвірними, що потребує урахування при розробці схеми раціональної терапії.


Вернуться к номеру