Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал "Гастроэнтерология" Том 54, №4, 2020

Вернуться к номеру

За матеріалами науково-практичної конференції з міжнародною участю «XII Український гастроентерологічний тиждень»

24–25 вересня 2020 р. ДУ «Інститут гастроентерології НАМН України» разом із ГО «Українська гастроентерологічна асоціація» була проведена науково-практична конференція з міжнародною участю «XII Український гастроентерологічний тиждень». 
У конференції брали участь провідні вчені України, а також всесвітньо відомі вчені — проф. Атсумаса Коморі (Японія), проф. Імон М.М. Квіглі (США), проф. Рафаель Лаун (Швейцарія), проф. Дорота Васко-Чопнік (Польща), проф. Грейс Вонг (Гонконг) та проф. Дан Думітраску (Румунія). 
На цьому заході були представлені провідні терапевтичні школи України — Києва, Дніпра, Харкова, Львова, Полтави, Ужгорода, Вінниці.
Науково-практична конференція проходила з дотриманням належних карантинних вимог, які регламентовані постановами Кабінету Міністрів України та наказами МОЗ України.
Конференція проходила у двох режимах — засідання в залі та в режимі онлайн, коли відбувалась трансляція в реальному часі і всі бажаючі мали можливість долучитись до засідань.
Зареєструвалось для онлайн-участі близько 4 тисячі учасників. 
У конференції брали участь лікарі-гастроентерологи, загальної практики — сімейної медицини, терапевти, хірурги, сонологи, ендоскопісти та дитячі гастроентерологи. Загалом за 2 дні відвідали засідання близько 500 фахівців.
Науковий керівник конференції — д.м.н., професор, директор ДУ «Інститут гастроентерології НАМН України», головний спеціаліст НАМН України з гастроентерології і дієтології Ю.М. Степанов відкрив конференцію і підкреслив, що упродовж багатьох років Інститут гастроентерології спільно з Українською гастроентерологічною асоціацією щорічно організовує і проводить наукові форуми, зокрема гастроентерологічні тижні та з’їзди, що присвячені останнім досягненням гастроентерології, а також вирішенню проблемних питань діагностики та лікування патології органів травлення та захворювань, які з ними пов’язані. У XII гастротижні беруть участь всесвітньо відомі фахівці з Європи, США, Японії а також провідні вітчизняні вчені з різних областей України, лікарі, науковці. 
Присутніх привітав директор Департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської обласної ради, д.м.н., професор Валерій Миколайович Сердюк, відзначивши дуже важливим те, що беззмінним організатором й активним учасником цих форумів є Державна установа «Інститут гастроентерології НАМН України» — єдиний унікальний науково-дослідний та лікувальний заклад гастроентерологічного профілю третинного рівня в Україні, який підпорядковується Національній академії медичних наук України. Побажав всім учасникам гастротижня та його організаторам міцного здоров’я, плідної роботи, конструктивних дискусій та успіхів у збереженні здоров’я громадян нашої країни.
Присутніх привітав голова Української гастроентерологічної асоціації, заслужений діяч науки і техніки України, професор І.М. Скрипник, який підкреслив велике значення конференції такого масштабу, як ХII Український гастроентерологічний тиждень, для гастроентерологічної спільноти нашої країни. Відомі вчені мають можливість навести останні досягнення світової та вітчизняної науки великому колу фахівців, що є дуже важливим для практичної охорони здоров’я. 
До відкриття конференції було приурочене вручення грамот переможцям конкурсу наукових робіт молодих вчених із гастроентерології, оголошеного Українською гастроентерологічною асоціацією. Науковий керівник конференції професор Ю.М. Степанов вручив дипломи і грошові премії:
— I місце — Недзвецька Наталія Вікторівна, к.м.н., старший науковий співробітник відділу захворювань кишечника (ДУ «Інститут гастроентерології НАМН України», м. Дніпро);
— II місце — Грабовська Олена Іванівна, науковий співробітник науково-дослідного сектора (ДУ «Інститут гастроентерології НАМН України», м. Дніпро);
— III місце — Джанелідзе Давід Теймуразович, к.м.н., лікар-гастроентеролог, ендоскопіст (гастроцентр OLYMED, м. Київ). 
У рамках конференції були проведені: 6 пленарних засідань, 3 сателітні симпозіуми:
— «Сучасні позиції в діагностиці та лікуванні захворювань печінки»;
— «Новітні технології лікування шлунка та кишечнику в умовах пандемії COVID-19»;
— «Актуальні питання менеджменту патології шлунково-кишкового тракту (міжнародний досвід в доповідях фахівців)».
Директор Інституту гастроентерології професор Ю.М. Степанов відкрив конференцію доповіддю «Шлунково-кишкові, гепатобіліарні та панкреатичні прояви Covid-19», під час якої автор навів аналітичний огляд проблеми. Автор підкреслив, що клінічні характеристики мають значення щодо належного ведення інфікованих осіб та ефективного профілактичного інфекційного контролю.
Доповіді провідних учених України і зарубіжжя були присвячені патології підшлункової залози, гепатобіліарної системи, захворюванням верхніх відділів шлунково-кишкового тракту, передраковим станам у гастроентерології, захворюванням кишечника, а також профілактиці, діагностиці і лікуванню хвороб органів травлення, у тому числі під час пандемії COVID-19. 
Молодими вченими були наведені 12 стендових доповідей, в яких були висвітлені результати власних досліджень. 
Наукова сесія інституту завершилася врученням дипломів, грамот і премій за кращі стендові доповіді:
I місце — О.В. Зеленюк; II місце — В.І. Грига, Є.С. Сірчак, III місце — Л.В. Демешкіна 
За результатами проведеної конференції схвалена резолюція:
1. При веденні пацієнтів із гастроентерологічною патологією під час пандемії COVID-19 слід зосередити зусилля на запобіганні їх зараженню коронавірусною інфекцією.
2. Продовжити вивчення епідеміології, патогенезу найбільш соціально значущих, значно поширених і тяжких захворювань органів травлення (гепатит та цироз печінки, неспецифічний виразковий коліт, хвороба Крона, виразкова хвороба, хронічний гастрит, хронічний та гострий панкреатит у дорослих і дітей), продовжити дослідження передракових станів, їх своєчасної діагностики і можливостей корекції.
3. Продовжити впровадження відомих сучасних та пошук нових методів діагностики, лікування та профілактики хвороб органів травлення.
4. Продовжити практику широкої дискусії та залучення зарубіжних вчених у роботу українських гастротижнів.
Підготувала вчений секретар
Інституту гастроентерології
І.Ю. Скирда


Вернуться к номеру