Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 8, №5, 2020

Вернуться к номеру

Особливості епідемічного процесу щодо ВІЛ-асоційованого туберкульозу на території з впливом іонізуючого випромінювання

Авторы: П.Г. Коваленко(1), О.А. Ракша-Слюсарева(1), О.А. Слюсарев(1), Н.І. Оперчук(1), О.А. Кочмарук(1), І.А. Тарасова(2)
(1) — Донецький національний медичний університет, м. Краматорськ, м. Кропивницький, Україна
(2) — ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського» НАМН України, м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Для України залишається актуальною проблемою негативний вплив на населення на деяких її територіях дії низькоінтенсивного природного та штучного опромінення, обумовленого техногенними катастрофами, роботою атомних електростанцій та підприємств із видобутку урану. Кіровоградська область географічно розташована в середній частині Центрально-Українського кристалічного щита, надра якого дуже багаті на залежи урану. Дана ситуація обумовлює хронічну дію на організм малих доз природного іонізуючого випромінювання. На території Кіровоградської області розташовані та діють урановидобувні підприємства. Технологічний процес розробки, видобування уранових руд призводять до появи залишків відходів від виробництва, які можуть негативно впливати на навколишнє середовище та на стан здоров’я населення, в тому числі і на перебіг інфекційних захворювань. Нашими попередніми дослідженнями було встановлено негативний вплив такої комбінованої дії техногенного й природного низькоінтенсивного іонізуючого опромінення на показники системи імунітету дітей молодшого та пубертатного віку Кіровоградської області. Зміни імунного стану можуть призвести до дисбалансу функціонування психонейроімуноендокринної системи в мешканців даних територій та в подальшому на тлі цих змін до більш тяжчого перебігу захворювань, у тому числі інфекційної природи.
За показниками первинної захворюваності на туберкульоз, злоякісні новоутворення та вроджені аномалії Кіровоградська область посідає останні (найгірші) 23-тє — 25-те місця у відповідному рейтингу областей України. Сучасна епідемія туберкульозу розвивається в тісному зв’язку з поширенням ВІЛ-інфекції/СНІДу. ВІЛ-інфекція є фактором, що сприяє розвитку туберкульозного процесу в інфікованих хворих та полегшує поширення туберкульозу. Метою роботи було дослідження стану поширення туберкульозу серед ВІЛ-інфікованих у Кіровоградській області. 
Методи. Когнітивні, бібліосемантичні.
Результати. Проведено аналіз статистичних звітів за 2019 рік закладів охорони здоров’я у Кіровоградській області за формами статистичної звітності № 58 відповідно до наказу МОЗ України 21.03.2018 № 182 (у редакції наказу МОЗ 08.05.2018 № 864). Результати проведеного аналізу показали, що захворюваність на активний туберкульоз у поєднанні зі СНІДом (ВІЛ/ТБ), за підсумками 2017 року порівняно з 2016 роком, збільшилась на 27,1 % та становила 157 осіб, показник 16,4 на 100 тисяч населення (2016 рік — 125 осіб, показник 12,9 на 100 тисяч населення). Станом на 01.11.2019 року взято на диспансерний облік 83 ВІЛ-інфіковані особи із захворюванням на туберкульоз, та цей показник збільшився порівняно з 2018 роком на 8,7 % і становив 32,6 на 100 тисяч населення (2018 рік — 23,9 на 100 тисяч населення, 72 особи). У 2017 році від коінфекції ВІЛ/ТБ померли 20 осіб проти 32 у 2016 році. Летальність від коінфекції зменшилась на 37,5 %. У 2018 році від коінфекції померли 66 осіб, що на 69,7 % більше, ніж у 2017 році. На тлі збільшення кількості ВІЛ-інфікованих щороку зростає кількість хворих із коінфекцією ВІЛ/ТБ, а також летальність від неї. Цьому сприяють невчасне виявлення ВІЛ-інфекції в пацієнтів, пізнє виявлення випадків коінфекції ВІЛ/ТБ, наслідком чого є високий показник летальності хворих ВІЛ/ТБ відносно терміну лікування туберкульозу. Так, 93 % виявлених коінфікованих померли в перший тиждень на початку лікування.
Висновки. Проживання в умовах індустріального середовища змінює імунний стан населення певного регіону, вплив радіаційного опромінення на організм людини сприяє насамперед розвитку набутих імунодефіцитних станів різного характеру і вираженості, які, зі свого боку, служать основою для виникнення різноманітної патології людини. Поширеність туберкульозної інфекції серед ВІЛ-інфікованих у Кіровоградській області, за підсумками 2019 року, залишається високою й вимагає покращення організації діагностики ВІЛ-інфекції та діагностики туберкульозу серед ВІЛ-інфікованих.


Вернуться к номеру