Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 8, №2, 2020

Вернуться к номеру

Клінічні аспекти перебігу кору у дітей епідсезону 2018 року за даними НКП МДКЛ № 2 м. Києва

Авторы: Корбут О.В., Буц О.Р., Дмитрієва О.А., Юхименко Г.Г.
Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Кір посідає одне з перших місць як причина смерті серед інфекцій, яким можна запобігти шляхом вакцинації. Остання масштабна епідемія кору спостерігалась в 2018–2019 рр. За 2018 рік в Україні на кір перехворіли близько 55 тисяч людей, зокрема 34,5 тисячі дітей. 
Мета. Аналіз особливостей перебігу кору у дітей епідсезону 2018 року за даними НКП МДКЛ № 2 м. Києва. 
Матеріали та методи. Проведено ретроспективний аналіз стаціонарних карт 280 дітей, які перебували на лікуванні в інфекційно-боксованому відділенні НКП МДКЛ № 2 м. Києва з діагнозом «кір» у 2018 році.
Результати та обговорення. Встановлено, що серед захворілих тільки 63 (22,5 %) дитини отримали щеплення проти кору. У переважної більшості пацієнтів — 217 (77,5%) — вакцинація проти кору була повністю відсутня. Діагноз кору на догоспітальному етапі було встановлено у 247 (88,2 %) дітей. Переважна більшість хворих — 224 (80,0 %) пацієнти — були госпіталізовані після третьої доби від початку захворювання, в періоді висипки. В усіх обстежених дітей кір мав середній ступінь тяжкості. Діагноз кору було підтверджено за допомогою імуноферментного аналізу (виявлено IgM у сироватці крові до вірусу кору) у 98,5 % обстежених дітей. У 67 (23,9 %) дітей кір мав ускладнений перебіг. Серед хворих з ускладненнями кору лише 12 (17,9 %) пацієнтів отримали щеплення проти кору, а 55 (82,1 %) дітей не були вакциновані. Найчастіше ускладнення спостерігались у віковій групі від 7 до 12 років, що становило 52,2 % (35 дітей) серед усіх випадків ускладненого перебігу хвороби. Серед ускладнень кору переважали захворювання дихальної системи — 57 (85,1 %) пацієнтів, захворювання ЛОР-органів було встановлено в 5 (7,5 %), сечовидільної системи — в 3 (4,5 %) дітей, які мали ускладнений перебіг хвороби. Також були діагностовані такі рідкісні ускладнення кору, як транзиторний коксит (1 (1,5 %) випадок), геморагічний васкуліт (1 (1,5 %) випадок), крововиливи в склери (1 (1,5 %) випадок), астенічний стан (1 (1,5 %) випадок). 
Висновки. Отже, епідемія кору 2018–2019 рр. характеризується поширенням захворювання серед усіх вікових груп, переважанням серед захворілих не щеплених проти кору дітей, великою питомою вагою середньотяжких форм хвороби, частим розвитком ускладнень з боку дихальної системи. Найбільш вразливою щодо ускладнень виявилась вікова група від 7 до 12 років. У не щеплених проти кору дітей ускладнення спостерігались втричі частіше, ніж у щеплених.


Вернуться к номеру