Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 7, №5-6, 2019

Вернуться к номеру

Епідеміологічна ситуація з кору серед контингентів, підпорядкованих МВС України, і військовослужбовців ЗС України

Авторы: Прима О.В. (1), Колос Л.А. (1), Олим М.Ю. (2), Домбровський С.П. (1), Лукаш М.Г. (1), Скиба Т.А. (1), Тимофеєва Н.Г. (1), Іванько О.М. (3), Депутат Ю.М. (3)
1 - ДУ «Центр превентивної медицини МВС», м. Київ, Україна
2 - Центральне санітарно-епідеміологічне управління, м. Київ, Україна
3 - Українська військово-медична академія, м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Кір на сучасному етапі залишається надзвичайно важливою проблемою для системи охорони здоров’я. Незважаючи на те, що інфекція належить до керованих, кір посідає одне з провідних місць за поширеністю в структурі інфекційних хвороб. За час підйому захворюваності, згідно зі статистичною формою № 1, наданою ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», у державі перехворіло на кір 112 346 осіб, у тому числі 27 495 дорослих. Захворюваність дітей у 2017 році була у 12,7 раза вища, ніж дорослих, і становила 45,84 на 100 тис. населення. Однак у 2018 році серед захворілих був значний відсоток дорослих, захворюваність зросла у 12,5 раза, тоді, як рівень захворюваності дітей — у 9,7 раза. У 2019 році захворюваність на кір в Україні порівняно з аналогічним періодом 2018 року зросла в 2,35 раза й становила 54 246 захворілих. Аналіз анамнезу щеплень у 2018 році, проведений фахівцями ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», засвідчив, що від 11,91 до 51,44 % захворілих на кір були раніше вакцинованими. Нещепленими були майже чверть захворілих віком 15–19 років — 24,60 ± 0,54 %, дорослих — 24,01 ± 0,57 %. Аналіз щеплень невідомий у 12,05 ± 0,40 % підлітків і 48,82 ± 0,38 % дорослих.

Мета: вивчити особливості епідемічного процесу кору у військовослужбовців МВД і ЗС України.

Матеріали та методи. Проаналізовано офіційні статистичні дані щодо захворюваності на кір у ЗС України та МВС України.

Результати дослідження та їх обговорення. Кількість захворілих у 2018 році серед контингентів, підпорядкованих МВС, становила 713 осіб, госпіталізовано 633 особи (83,7 %). За шість місяців 2019 року серед контингентів, підпорядкованих МВС, зареєстровано 986 випадків кору. Захворювання зареєстровані в усіх областях держави. Порівняно з аналогічним періодом 2018 року кількість захворілих зросла в 1,7 раза. Відмічається залучення до епідпроцесу, як і в державі в цілому, населення східних регіонів. Аналіз захворюваності на кір у 2019 році серед контингентів МВС засвідчив, що серед захворілих 66,02 % припадає на працівників закладів установ МВС, у тому числі працівників Національної поліції України; 23,4 % — військовослужбовці строкової служби Національної гвардії України; 5,78 % — курсанти вищих навчальних закладів МВС і НГУ; 2,74 % — члени сімей і пенсіонери МВС; 2,06 % — діти. Із числа захворілих 66,94 % госпіталізовані й проліковані в умовах стаціонару. Наведений аналіз захворюваності на кір і вакцинованості проти нього в державі корелюється з таким серед контингентів, підпорядкованих МВС, але на хвилі епідеміологічного підйому захворюваності на кір серед військовослужбовців строкової служби НГУ та ЗС України суттєво впливає молоде поповнення. У багаторічній динаміці захворюваності військово–службовців ЗС України на кір зареєстрована статистично вірогідна тенденція до її збільшення. У 2018 році має місце різке збільшення рівня захворюваності — з 0,09 до 8,61 ‰. Порівняно із середньобагаторічним показником рівень захворюваності у 2018 році статистично вірогідно більший у понад 90 разів. З урахуванням тенденції до зростання кількості захворювань на кір у 2019 році можна очікувати захворюваність на кір на рівні до 4,05 ‰. Згідно з даними д.м.н., професора А.А. Кожокару, за результатами дослідження напруженості імунітету проти інфекцій, які керуються засобами імунопрофілактики, у військовослужбовців молодого поповнення ЗС України призову 2012 року встановлено, що третина осіб, які отримали щеплення згідно з документами, є незахищеними проти даного захворювання.

Висновок. На рівень захворюваності суттєво вплинула вакцинація, проведена відповідно до вимог чинного законодавства. Детальний епідеміологічний аналіз захворюваності на кір засвідчив доцільність вирішення питання щодо необхідності проводити щеплення проти кору військовослужбовцям строкової служби перед призовом, контракт–никам — перед укладанням контрактів, співробітникам поліції — перед прийомом на службу.



Вернуться к номеру