Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 7, №5-6, 2019

Вернуться к номеру

Особливості захворюваності на ієрсиніоз у Збройних силах України

Авторы: Кожокару А.А. (1), Литовка С.Л. (2), Огороднійчук І.В. (1), Іванько О.М. (1)
1 - Українська військово-медична академія, м. Київ, Україна
2 - Центральне санітарно-епідеміологічне управління МО України, м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, поширеність ієрсиніозу має глобальний характер, його реєструють у понад 30 країнах світу, частіше — із прохолодним кліматом. Так, у країнах Європейського Союзу у 2018 році було зареєстровано 6087 підтверджених випадків кишкового ієрсиніозу, до того ж їх кількість зросла на 3,5 % порівняно з 2010 р. В Україні в умовах різних клімато–географічних зон реєструються спорадичні випадки та епідемічні спалахи кишкового ієрсиніозу. В окремих областях серед осіб із гострими кишковими інфекціями виявляють від 6 до 10,8 % хворих на ієрсиніози. За офіційними даними МОЗ України, захворюваність на кишковий єрсиніоз коливається в межах 0,56–0,24 на 100 тис. населення, щорічно виявляють 107–192 хворих.

Погіршення епідемічної ситуації з ієрсиніозу серед цивільного населення України зумовило зростання його у військових колективах.

Метою дослідження було визначення особливостей захворюваності на ієрсиніоз серед військовослужбовців Збройних сил (ЗС) України.

Матеріали та методи. Були проаналізовані та опрацьовані звіти Центрального санітарно–епідеміологічного управління та дані галузевої статистичної звітності Міністерства оборони України.

Результати дослідження та їх обговорення. Кишковий ієрсиніоз в даний час набуває актуальності в ЗС України у зв’язку зі значним зростанням кількості захворілих. Це підтверджують статистичні дані за останні три роки. Причиною цього є низка передумов, що разом формують вогнища захворюваності у військових колективах, тим самим збільшуючи витрати держави на лікування та реабілітацію військовослужбовців. Отримані нами результати дозволяють стверджувати, що протягом останніх трьох років (з 2016 по 2018 р.) відбулось вірогідне збільшення рівня захворюваності на ієрсиніоз з 0,1‰ в 2016 році до 1,4‰ в 2018 році. При цьому встановлення діагнозу «кишковий ієрсиніоз» на практиці відбувається не завжди, і значна кількість таких хворих проходять лікування та виписуються з відділень госпіталів із зовсім іншими діагнозами. Провідне місце в ЗС України займає зараження ієрсиніозом через контаміновані овочі у зв’язку з недостатнім контролем з боку суб’єктів господарювання за якістю продуктів та умовами їх зберігання, які здійснюють харчування у військових частинах на умовах аутсорсингу. При проведенні епідеміологічних розслідувань випадків захворювань на ієрсиніоз фахівцями Служби превентивної медицини МО України встановлено, що інфікування збудником від гризунів відбувається безпосередньо на полях, під час збору врожаю та під час тимчасового зберігання в овочесховищах фермерських господарствах, овочевих базах посередників. Самоконтроль на підприємствах, що здійснюють харчування за системою аутсорсингу в Збройних силах, знаходиться на мінімальному рівні, тим самим забезпечуючи неабияке зростання захворюваності на вказану інфекційну хворобу.

Висновки. Епідемічна ситуація, що складається у ЗС, вимагає удосконалення існуючого комплексу заходів боротьби з ієрсиніозом та порядку їх проведення для військовослужбовців ЗС України, покращення ефективності заходів профілактики даного захворювання та протиепідемічного забезпечення військ.



Вернуться к номеру