Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 7, №5-6, 2019

Вернуться к номеру

Досвід імплементації результатів досліджень з оцінки правового середовища щодо туберкульозу у Дніпропетровській області

Авторы: Гранкіна Н.В. (1), Марченко Н.Є. (1), Бутковська Н.М. (1), Яленко В.М. (1), Литвиненко Н.А. (2)
1 - КП «ДОКЛПО «Фтизіатрія» ДОР», м. Дніпро, Україна
2 - ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського НАМН України», м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Протидія туберкульозу (ТБ) в Україні — один з пріоритетних напрямів державної політики у сфері охорони здоров’я і соціального розвитку, а також предмет міжнародних зобов’язань. Для досягнення в країні цілей Глобального плану боротьби з ТБ потрібна реалізація комплексної відповіді епідемії, яка заснована на додержанні прав людини, гендерно–чутливому та орієнтованому на пацієнта підході. Це дозволить усунути бар’єри для ефективної профілактики, діагностики, лікування, догляду та підтримки людей з ТБ, що надзвичайно актуально для ключових та уразливих груп.

Мета дослідження: ознайомлення широкого кола зацікавлених сторін із досвідом Дніпропетровської області в імплементації результатів досліджень з оцінки правового середовища щодо ТБ.

Матеріали та методи. Під час дослідження проаналізовано заходи щодо впровадження у Дніпропетровському регіоні окремих рекомендацій, наданих за підсумками оцінки правового середовища щодо ТБ в Україні (далі — Оцінки), що здійснено за ініціативи та фінансування ПРООН і Партнерства «Зупинити туберкульоз» упродовж листопада 2017 р. — березня 2018 р. на основі оперативного керівництва «Оцінка правового середовища щодо ТБ», підготовленого ПРООН і Партнерством «Зупинити туберкульоз» в липні 2017 р.

Результати дослідження та їх обговорення. Дніпропетровська область входить до регіонів України з високою поширеністю та значним тягарем ТБ. За підсумками 2018 р., на тлі зниження захворюваності на ТБ в області останні 5 років зростає частка МРТБ серед нових випадків (56,2 %), лишається високою частка коінфекції туберкульоз/ВІЛ (ТБ/ВІЛ) (нові випадки та рецидиви — 33,3 %), висока смертність від ТБ (13,7 на 100 тис. населення) та від ТБ/ВІЛ (10,5 на 100 тис. населення). Зазначене свідчить про недостатню ефективність стратегії щодо протидії ТБ в регіоні. Під час Оцінки, яку проведено ПРООН, у тому числі у Дніпропетровській області, виявлено проблемні питання щодо впровадження змін для досягнення цілей Глобального плану боротьби з ТБ та бар’єрів у доступі до реалізації прав людини, а саме: низький рівень політичної прихильності до вирішення проблеми ТБ через складну політичну та соціально–економічну ситуацію; неготовність та недостатня обізнаність щодо впровадження нових ефективних підходів до ведення випадку ТБ (зокрема, амбулаторного лікування) з боку представників професійного середовища (фтизіатри, працівники первинної мережі надання медичної допомоги); дефіцит фінансування програм з протидії ТБ та брак програм профілактики ТБ, соціальної підтримки протягом лікування ТБ, відсутність державної комплексної програми надання допомоги людям, які знаходяться в складних життєвих умовах, складні соціальні обставини та війна на сході України; недоліки організації виявлення та лікування ТБ та ВІЛ–асоційованого ТБ, забезпечення інфекційного контролю в закладах виконання покарань; недостатній доступ вразливих верств населення до медичних послуг; низький рівень обізнаності різних верств населення з питань, пов’язаних з профілактикою ТБ та недостатньою мотивацією до своєчасного звернення за медичною допомогою; високий рівень стигми та дискримінації уразливих груп. Результати оцінки та запропоновані заходи, що розроблені під час проведеної ПРООН роботи, подані на засіданні обласної координаційної ради з питань протидії ТБ та ВІЛ/СНІДу при облдержадміністрації (обласна координаційна рада) та покладені в основу «Регіонального плану впровадження рекомендацій Оцінки правового середовища з питань ТБ в Дніпропетровській області на 2019–2020 рр.». Надані рекомендації враховані під час підготовки Стратегії адвокації, комунікації та соціальної мобілізації в галузі контролю над ТБ (АКСМ–ТБ) у Дніпропетровській області на 2019–2021 рр. та у розробці дорожньої карти з впровадження Стратегії АКСМ–ТБ. За сприянням ПРООН обласною координаційною радою проведено низку організаційних заходів на рівні м. Дніпро щодо імплементації розроблених рекомендацій на рівні обласного центру, за підсумком яких затверджено «Оперативний план щодо впровадження комплексної відповіді на бар’єри з прав людини для забезпечення доступу до послуг з профілактики і лікування туберкульозу та ВІЛ–інфекції у м. Дніпро «Права людини. Здорове місто» на 2019–2022 рр.».

Висновки. Для забезпечення комплексної відповіді на виклики епідемії ТБ необхідна сукупність заходів для достатнього зниження або повного усунення бар’єрів з прав людини з доступу до послуг щодо ТБ та ВІЛ. Рекомендації, що розроблені під час роботи ПРООН в Україні та Дніпропетровській області, потребують імплементації, а також врахування у підзаконних актах і політиках у сфері протидії ТБ, ВІЛ–асоційованому ТБ на національному та регіональному рівні. Зазначене дасть можливість поліпшити доступ до реалізації відповідних прав людини і прискорить досягнення цілей Глобального плану боротьби з ТБ.



Вернуться к номеру