Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал Том 15, №4, 2019

Вернуться к номеру

Вітаємо професора Нонну Олександрівну Кравчун!

Нещодавно відсвяткувала свій ювілей Нонна Олександрівна Кравчун — доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України, заступник директора з наукової роботи ДУ «Інститут проблем ендокринної патології імені В.Я. Данилевського НАМН України».

Нонна Олександрівна — лікар вищої кваліфікації, відомий вчений, керівник, яскрава, неординарна особистість, яка по праву може пишатися духовним та інтелектуальним потенціалом, успіхами й досягненнями. Найвищий професіоналізм, талант, безмежна відданість справі, працьовитість і наполегливість у досягненні поставлених цілей дали змогу професору Н.О. Кравчун досягти значних успіхів у своїй діяльності, здобути шану й повагу серед колег.

Нонна Олександрівна Кравчун народилася в Харкові. У 1984 р. закінчила з відзнакою лікувальний факультет Харківського державного медичного інституту. Після закінчення інституту вступила до клінічної ординатури за спеціальністю «ендокринологія» в Харківський науково–дослідний інститут ендокринології та хімії гормонів. У 1997 р. Нонна Олександрівна успішно захистила кандидатську дисертацію на тему «Стан серцево–судинної системи та гормонально–адаптаційні реакції в осіб, які зазнали впливу іонізуючого випромінювання». У цій роботі на підставі даних гормональних досліджень і ехокардіографічних показників вивчені стан серцево–судинної системи, функціональний стан щитоподібної залози, гіпоталамо–гіпофізарно–тиреоїдної, гіпоталамо–гіпофізарно–надниркової систем в осіб, які постраждали від радіаційного опромінювання, у динаміці 10–річного спостереження. У 2007 р. Н.О. Кравчун захистила докторську ди–сертацію на тему «Особливості формування серцево–судинних ускладнень цукрового діабету 2–го типу у хворих із різними проявами метаболічного синдрому та їх фармакологічна корекція».

Нонна Олександрівна відома не тільки в Україні, але й за її межами як член Європейської асоціації з вивчення діабету (EASD), Американської діабетичної асоціації (ADA) і Європейського товариства ендокринологів (ESE). Провідний напрямок наукових досліджень Н.О. Кравчун — вивчення механізмів розвитку, діагностики й лікування різних форм цукрового діабету, ожиріння, патології щитоподібної залози. Дослідження, виконані під керівництвом Н.О. Кравчун, дозволили отримати пріоритетні дані щодо деталізації патогенетичних механізмів цукрового діабету й еволюційних особливостей його індивідуальних форм, визначення ролі спадковості, автоімунітету й чинників довкілля в поліморфізмі цукрового діабету й формуванні його коморбідних форм із тиреоїдною патологією. Результати діяльності Нонни Олександрівни знайшли своє відображення в трьох сотнях наукових статей, 18 монографіях, 14 патентах, 16 інформаційних листах, 30 методичних рекомендаціях і були наведені на медичних форумах у багатьох країнах світу.

Н.О. Кравчун, як досвідчений організатор системи охорони здоров’я, на запрошення Міністерства охорони здоров’я й Національної академії наук України, Комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України неодноразово брала участь у складанні відомчих наказів, державних медичних програм, була членом координаційної ради МОЗ і НАМН України при виконанні Державної програми «Цукровий діабет». Із 1999 р. понад 10 років успішно виконувала обов’язки головного позаштатного спеціаліста з ендокринології Харківської обласної державної адміністрації.

Професор Н.О. Кравчун — засновник власної наукової школи: під її керівництвом виконано й захищено 8 дисертаційних робіт на здобуття вченого звання кандидата й доктора медичних наук. Нонна Олександрівна зробила вагомий внесок у розвиток сучасної вітчизняної науки й практичної охорони здоров’я. Вона згуртувала навколо себе плеяду досвідчених вчених, яким під силу вирішення нагальних питань сучасної ендокринології.

Життєва й творча енергія, ерудиція та блискучий талант лікаря й науковця, відкритість і доброзичливість, порядність і тактовність Нонни Олександрівни в спілкуванні завоювали любов і глибоку повагу лікарів, колег і учнів. Багаторічна плідна лікувальна, наукова й організаційна діяльність Н.О. Кравчун відзначена почесними грамотами й високим званням заслуженого лікаря України.

Редакційна колегія «Міжнародного ендокринологічного журналу»
щиро вітає шановну Нонну Олександрівну!
У день Вашого ювілею бажаємо Вам міцного здоров’я, щастя, благополуччя, оптимізму,
невичерпної енергії та нових творчих успіхів.
Зичимо Вам невпинного руху вперед, нехай у всіх починаннях Вас супроводжують розуміння
й підтримка з боку колег та днодумців, а професійна діяльність буде сповнена задоволенням
і творчими перемогами. Бажаємо також, щоб Ваше життя уло світлим і радісним,

як цей святковий день, а дружні вітання додали життєвої наснаги в скарбничку Вашої душі.


Вернуться к номеру