Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 7, №1, 2019

Вернуться к номеру

Стан захворюваності на кір дитячого населення Чернівецької області під час спалаху 2017–2018 рр.

Авторы: Іванова Л.А.(1), Гарас М.Н.(1), Гук Л.І.(2)
(1) — Вищий державний навчальний заклад України «Буковинський державний медичний університет», м. Чернівці, Україна
(2) — Обласна дитяча клінічна лікарня, м. Чернівці, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. В Україні з 2017 року спостерігається спалах кору. Найбільше хворіють на кір в областях із найнижчим охопленням плановою вакцинацією, зокрема у Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській, Тернопільській, Вінницькій і Чернівецькій областях.
Метою роботи було проаналізувати стан захворюваності на кір дитячого населення Чернівецької області за дворічний (2017–2018) період спалаху.
Матеріали та методи. Для аналізу вибрані дані оперативної інформації щодо захворюваності на кір у Чернівецькій області ДУ «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України».
Результати. Всього за період з 1 січня 2017 року по 2 січня 2019 року в Чернівецькій області зареєстровано 3870 випадків кору, серед захворілих три чверті (67 %) становлять діти. Звертає на себе увагу співвідношення захворілих та госпіталізованих серед дорослого та дитячого населення. Так, 75 % захворілих дорослих були госпіталізовані, водночас серед захворілих дітей госпіталізовано лише третину пацієнтів, що, певне, відображає тяжкість перебігу захворювання у дорослих. Серед захворілих у Чернівецькій області — 47 вагітних і породіль, 194 випадки кору в немовлят, зокрема у 6 новонароджених, у 5 із них уроджений кір. Аналіз вікової структури захворілих показав перевагу пацієнтів віком 5–9 років (третина випадків). Водночас наявність випадків захворювання у немовлят та, зокрема, у новонародженого свідчить про формування неімунного прошарку серед жінок фертильного віку, що становить загрозу щодо появи нових випадків уродженого кору. Ускладнений перебіг кору спостерігався у 113 дітей (4,3 %), домінували респіраторні ускладнення — бронхіти та пневмонії. Зв’язок рівня захворюваності на кір із вакцинальним статусом підтверджується дефектами охоплення протикоровою імунізацією у 70 % захворілих у вигляді відсутнього чи неповного відповідно до віку вакцинального анамнезу.
Результати. Наявність значної кількості випадків захворювання на кір у першому півріччі життя, а особливо у 6 новонароджених, свідчить про нівеляцію так званих періодів абсолютної та відносної несприйнятливості до кору внаслідок формування значного прошарку неімунного населення, у тому числі серед жінок фертильного віку, що підтверджується неповним охопленням протикоровою імунізацією. Наявність випадків вродженого кору обумовила необхідність розробки на основі міжнародного досвіду напрацювань щодо тактики ведення цих дітей у вигляді затверджених рекомендацій.


Вернуться к номеру