Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №2 (679), 2019

Вернуться к номеру

Які наукові дослідження проводити за кошти Держбюджету — визначатиме Національний фонд досліджень

Науковий комітет Національної ради України з питань розвитку науки та технологій підтримав ініціативу Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України щодо проведення конкурсного відбору проектів фундаментальних і прикладних наукових досліджень у галузі охорони здоров’я Національним фондом досліджень.
Це означає, що МОЗ України передасть свої повноваження щодо відбору тем науково-дослідних робіт і розподілу фінансування Національному фонду досліджень. Адже наразі відбір тем і розподіл фінансування для установ, що знаходяться у сфері управління МОЗ України, здійснює комісія, утворена міністерством. Також пропонується, що проекти наукових досліджень зможуть подавати установи/заклади не лише у підпорядкуванні МОЗ України, як це відбувається зараз.
► Таке рішення дозволить:
1. Унеможливити корупцію під час процесу відбору проектів наукових досліджень.
2. Здійснювати незалежну експертизу грантових заявок (peer review) за участю закордонних фахових експертів.
3. Відбирати найякісніші проекти, що сприятимуть росту медичного наукового потенціалу в Україні.
До складу Національного фонду досліджень обрані вчені, які мають вагомі наукові здобутки, бездоганну наукову репутацію та довіру в науковому середо–вищі.

Керівництво медичних установ вирішить, які спеціалісти залишаться у них працювати

У МОЗ впевнені, що протягом найближчих декількох років спостерігатиметься зменшення запитів до вузьких спеціалістів і зростання кваліфікації сімейних лікарів. Ці зміни обумовлені тим, що більшість медичних послуг надаватиметься виключно на первинному рівні, без залучення спеціалістів. Отже, функціонал сімейного лікаря поступово збільшуватиметься: вони отримуватимуть нове обладнання та обслуговуватимуть все більше пацієнтів. При цьому сімейні лікарі матимуть найбільшу зарплатню в медичній галузі. Якщо у 2018 році в середньому за пацієнта на рік лікар отримував 370 гривень, то вже в 2019 році ця цифра зросте до 450 гривень. Збільшення заробітку має стати потужним стимулом для подальшої перекваліфікації вузьких спеціалістів на лікарів загальної практики.
У МОЗ зазначають, що такі сімейні лікарі-спеціалісти є більш привабливими для населення через більший досвід, додаткову спеціалізацію та інше. Таким чином, наприклад, хірург, який стане сімейним лікарем, зможе набагато швидше набрати максимальну кількість пацієнтів та мати вже після 2020 року понад 1000 доларів зарплатні.
Наразі в Міністерстві повідомляють, що кардіологи, пульмонологи та гастроентерологи стануть надзвичайно цікавим варіантом як сімейний лікар для пацієнтів із відповідними хронічними захворюваннями.
Відзначимо, що експерти прогнозують значне скорочення кількості вузьких спеціалістів по всій Україні. Це передбачено оптимізацією, яку мають провести Міністерство охорони здоров’я та Національна служба здоров’я України протягом наступних декількох років одно–часно з пов–ним запуском госпітальних округів.

Медичні університети отримуватимуть фінансування за рейтинговою системою

МОЗ України планує створити рейтинг, за яким оцінюватиметься якість викладання та рівень знань випускників. Чим вище рейтинг — тим більше коштів отримає заклад.
«Не шукаємо способи, щоб щось закривати чи когось виганяти. Шукаємо способи, щоб лікарям почали довіряти, аби їх поважали», — заявляє Уляна Супрун.
У той же час у МОЗ не повідомляють, наскільки може знизитись рівень фінансування у медичних університетів з невеликих міст, адже кількість студентів-медиків у різних медичних університетах непропорційна. Отже, вони відразу знаходяться у різних категоріях.
Стратегія нової моделі фінансування медичних університетів говорить наступне: тепер фінансування базуватиметься на визначених індикаторах успішності закладу. Університети, які готують кращих студентів, отримуватимуть більше фінансування. Створюючи таку конкуренцію, ми підвищимо якість освіти для майбутніх лікарів. Крім того, медичні університети стануть автономними — як організаційно, так і академічно та фінансово.
З одного боку, медичні університети отримають інструменти для більшої конкуренції: можливість скласти якісну програму навчання з використанням сучасних знань, орієнтованих на доказову медицину. З іншого — найбільші медичні університети України мають більше можливостей і розвинуту інфраструктуру.

Евкабал® сироп — вдале поєднання рослинних компонентів для лікування кашлю й запальних захворювань дихальних шляхів

Терапевтична ефективність препарату Евкабал® сироп обумовлена дією чебрецю (тим’яну) і подорожника. При цьому протизапальна, секретолітична, протимікробна і обволікаюча дія чебрецю посилюється завдяки властивостям подорожника, при використанні якого зменшуються роздратування й усувається запальний процес
Екстракт чебрецю завдяки наявності в його складі фітонцидів і фенолів (ти–молу й карвакролу) має бактерицидну дію відносно кокової мікрофлори та бактеріостатичну — відносно грамнегативних бактерій.
Крім того, феноли мають певну активність до антибіотикорезистентної мікробної флори, в тому числі до L-форм і грибів. Мінімальний вміст фенолів у розчині забезпечує антибактеріальну та протигрибкову дію, що дуже важливо під час тривалого лікування антибіо–тиками.
Відхаркувальна і секретолітична дія ефірної олії та флавоноїдів чебрецю обумовлена ферментуванням густого в’язкого секрету й підвищенням рухливої активності війчастого епітелію. Здебільшого ефект залежить від властивості поверхнево-активної ефірної олії змінювати колоїдний стан мокротиння. Спазмолітичний ефект флавоноїдів забезпечує помірну бронходилатацію, полегшення дихання, особливо його експіраторної фази.
Рослинні муцини подорожника сприяють захисту ушкодженої слизової оболонки бронха від подразнення. При атрофічному ураженні трахеї і бронхів зменшується сухий, непродуктивний кашель. Фармакологічна дія фітонцидів і фенолів полягає в розрідженні та розчиненні бронхіального секрету, посиленому його виведенні війчастим епітелієм, послаб–ленні катаральних проявів у респіраторних шляхах, у протимікробній дії та захисті слизової оболонки від подразнення.


Вернуться к номеру