Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Ультразвукове дослідження

УЗД (ультразвукове дослідження, діагностика), воно ж сонографія - це спосіб дослідження внутрішніх органів, суглобів і судин. Дослідження здійснюється за допомогою ультразвукових хвиль, що надсилаються спеціальним датчиком. Залежно від щільності і структури тканин хвиля зустрічатиме той чи інший опір, що і відображається на моніторі УЗД-апарату.

Сонографія користується величезною популярністю, тому що метод абсолютно безболісний, нешкідливий (можна робити вагітним жінкам і новонародженим дітям), швидкий і з миттєвим результатом, дозволяє досить точно визначити стан внутрішніх органів без інвазивного втручання.

На даний момент існує кілька різновидів УЗД:

●     2D - це всім звичне дослідження, коли на моніторі відображається мерехтливе чорно-біле зображення, розібратися в якому може тільки фахівець із сонографії;

●     3D - докладне об'ємне зображення (знімок) органа, найбільшою популярністю користується у майбутніх батьків, які за допомогою 3D УЗД можуть побачити обличчя своєї дитини ще до народження (такий метод дає хорошу візуалізацію зовнішнього вигляду органа, але має недостатню діагностичну спроможність оцінки структури тканин);

●     4D - те саме, що і попереднє дослідження, але дозволяє зробити не просто знімок, а цілий відеозапис.

Ультразвукове дослідження - це відмінний метод диференціальної діагностики, адже болі при захворюваннях внутрішніх органів можуть мімікрувати або віддавати в абсолютно непередбачувані ділянки. Наприклад, при апендициті хворий може скаржитися на біль в ділянці серця, а при вагітності болі можуть блукати від яєчників через кишечник і віддавати в нирки. Також УЗД дозволяє визначити ступінь ураження органа: ступінь пролапсу клапанів серця, розміри каменів у нирках. Залежно від органів, які будуть досліджуватися, на апараті виставляються різні параметри ультразвукових хвиль і режими їх генерації і фіксації.