Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 6, №5, 2018

Вернуться к номеру

Випадок кору та вітряної віспи у військовослужбовця

Авторы: Трихліб В.І.(1), Грушкевич В.В.(2), Гришин О.С.(2)
(1) — Українська військово-медична академія,м. Київ, Україна
(2) — Національний військово-медичний клінічний центр «ГВКГ», м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. «Дитячі» інфекційні хвороби мають актуальність і для військовослужбовців у сучасних умовах, що обумовлено великим рівнем захворюваності, можливістю виникнення спалахів, тяжкого перебігу. Дані захворювання актуальні також і тому, що з огляду на низький рівень охвату щепленням населення України, низький рівень імунітету призовників у військових частинах можуть виникати одночасно спалахи різних захворювань, а також почергового розвитку різноманітних вірусних інфекцій у одного і того ж хворого. Такі випадки в минулі роки реєструвались у військовослужбовців під час спалахів кору, вітряної віспи.

Мета: довести до лікарів випадок почергового розвитку кору та вітряної віспи у військовослужбовця.

Матеріали та методи. Історія хвороби хворого на кір і вітряну віспу, який лікувався у ГВМКЦ «ГВКГ».

Результати. Хворий військовослужбовець строкової служби У., 1995 р.н., надійшов на лікування 4 червня з приводу кору середнього ступеня тяжкості. До цього лікувався в інфекційному відділенні гарнізонного госпіталю в період 22.05–30.05.2018 р. з приводу ГРЗ, гострого бронхіту, гострого тонзиліту середньотяжкого перебігу. 30.05 підвищилась температура до фебрильних цифр. 01.06 з’явився висип на обличчі. 04.06 почала турбувати задишка, знизилась сатурація SpO2 до 87 %. В аналізі крові від 22.05.2018 р.: гем. — 142 г/л, ер. — 4,7 · 1012/л, лейк. — 11,8 · 109/л, п. — 14 %, с. — 70 %, лімф. — 10 %, м. — 5 %, ШОЕ — 2 мм/год. Незважаючи на лікування: амоксил-К, азимед, мефенамінова кислота, септефрил, а також симптоматичне, стан хворого не покращувався, зберігались збільшені мигдалики, в лакунах — гнійні нашарування. На шкірі обличчя, тулуба, кінцівок зберігалась висипка. Для подальшого лікування 04.06.2018 р. хворий був переведений до інфекційного відділення НВМКЦ «ГВКГ» із діагнозом: кір, типова форма, середньотяжкого перебігу, ускладненого блефарокон’юнктивітом, несправжнім крупом (від 04.06.2018 р.). При надходженні стан середньої тяжкості. Скарги на загальну слабкість, відчуття нестачі повітря, охриплість голосу, сухий кашель, дискомфорт у животі, рідке випорожнення. На шкірі обличчя, тулубі, стегнах — плямисто-папульозна, місцями рясна висипка. При аускультації — жорстке дихання у базальних відділах легені справа. Слизова ротоглотки гіперемована, на слизовій щік, язичка, дужок — плями 3–5 мм у діаметрі, білого кольору, що підвищуються над поверхнею слизової, обмежені червоною каймою. Кон’юнктиви повік, очей, склери ін’єктовані. В аналізі крові від 04.06.2018 р.: гем. — 152 г/л, ер. — 5,48 · 1012/л, лейк. — 6,4 · 109/л, п. — 10 %, с. — 72 %, лімф. — 12 %, м. — 5 %, ШОЕ — 2 мм/год; АлАТ — 40,6 u/l, АсАТ — 65,8 u/l, діастаза сечі — 827 Од/л. Призначено: вазопро, лоратадин, фуцис, лансопрол, амброксол, ципрофарм, дифталь очні краплі. Протягом 4 діб зберігалась фебрильна та субфебрильна температура. Стан хворого покращився — зменшилась слабкість, задишка, покращилась сатурація, висипка зблідла. 11.06 висипка на шкірі минула, нормалізувались показники загального аналізу крові. 13.06 прояви стоматиту минули, зберігалась незначна гіперемія слизової. 15.06 діагностований міокардит легкого ступеня тяжкості. З 17.06 знову підвищилась температура тіла до фебрильних цифр, на волосистій частині голови, обличчі, тулубі з’явилась рясна плямисто-папульозно-везикульозна висипка. Збільшились потиличні лімфатичні вузли. Діагностована вітряна віспа. Призначений медовір по 800 мг 5 р/добу. З 20.06. з’явилась значна кількість пустул. Додатково призначений доксициклін. Температура поступово нормалізувалась до 24.06.2018 р. 27.06 шкіра хворого практично очистилась від кірочок. Був представлений на ВЛК. Виписаний у задовільному стані. Загальний ліжко-день — 29 діб.

Висновки. У військових частинах із одночасним розвитком спалахів різноманітних захворювань слід очікувати можливість почергового розвитку даних захворювань, а деяких і у вигляді коінфекцій (вітряна віспа + гострий тонзиліт, кір + гострий тонзиліт). З метою зменшення рівня захворюваності на «дитячі» інфекції необхідно перед призовом проводити щеплення призовникам у військкоматах, школярам — у старших класах.



Вернуться к номеру