Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал "Гастроэнтерология" 4 (62) 2016

Вернуться к номеру

Вадим Михайлович Ратчик (до 60-річчя від дня народження)

Статтю опубліковано на с. 84-85

 

12 жовтня 2016 року доктору медичних наук, заступнику директора з лікувальної роботи, головному лікарю, завідувачу відділу хірургії органів травлення ДУ «Інститут гастроентерології НАМН України» Вадиму Михайловичу Ратчику виповнюється 60 років.

Своїм фахом Вадим Михайлович обрав медицину. У 1980 році закінчив Дніпропетровський ордена Трудового Червоного Прапора медичний інститут за фахом «лікувальна справа». Свій професійний шлях почав з 1980 року на посаді лікаря-хірурга клінічної лікарні швидкої медичної допомоги м. Дніпропетровська.
З жовтня 1991 року працював асистентом кафедри хірургічних хвороб Дніпропетровського медичного інституту, а в листопаді 1993 року перейшов до Українського НДІ гастроентерології (нині ДУ «Інститут гастроентерології НАМН України») лікарем-хірургом у відділ хірургії органів травлення, з яким пов’язане становлення Вадима Михайловича як професіонала. Тоді ж почався і науковий шлях молодого хірурга.
У 1998 році він захистив кандидатську дисертацію «Обґрунтування вибору методу хірургічного лікування виразкової хвороби дванадцятипалої кишки залежно від стану механізмів регуляції секреторної функції шлунка». З жовтня 2000 року обраний на посаду старшого, з лютого 2002 року — ​провідного наукового співробітника інституту. У 2009 році захистив докторську дисертацію «Діагностика та хірургічне лікування підпечінкового холестазу непухлинного генезу на етапах розвитку його ускладнень (клініко-експериментальне дослідження)». З січня 2012 р. призначений на посаду заступника директора інституту з лікувальної роботи та за сумісництвом обіймає посаду керівника відділу хірургії органів травлення.
З метою оволодіння новітніми технологіями сучасної хірургії у березні 2013 року Вадим Михайлович проходив стажування у відділі загальної, вісцеральної та трансплантаційної хірургії клініки університету в місті Гейдельберг, Німеччина.
Вадим Михайлович Ратчик — ​висококваліфікований фахівець, здібний організатор, він уміло поєднує роботу практичного лікаря з науковою, активно займається фундаментальними та прикладними дослідженнями, винахідницькою діяльністю. Під його керівництвом у відділі хірургії інституту на новому рівні вивчається проблема хірургічного лікування ускладнених форм хронічного панкреатиту й неопластичних захворювань гепатопанкреатодуоденальної зони. Упроваджуються дуоденозберігаючі резекції головки підшлункової залози, панкреатодуоденальні та дистальні резекції. Розробляються міні-інвазивні методи корекції жовчовідтоку під сонографічним і рентгенологічним контролем при механічній жовтяниці й лапароскопічні способи лікування холедохолітіазу із застосуванням транспапілярних і ендобіліарних втручань. Активно впроваджуються в практику новітні технології в лікуванні кислотозалежних захворювань.
Результати наукової та практичної діяльності Вадима Михайловича опубліковані на сторінках багатьох медичних видань як в Україні, так і за її межами, він є автором понад 100 наукових робіт, патентів на винаходи й авторських свідоцтв. Він є членом спеціалізованої вченої ради при ДЗ «Дніпропетровська медична академія» і ДУ «Інститут гастроентерології НАМНУ», керівником 4 кандидатських дисертацій, приділяє велику увагу вихованню молодих наукових кадрів.
За високі показники в роботі, сумлінну працю та активну життєву позицію був нагороджений нагрудним знаком Дніпропетровської облдержадміністрації «За розвиток регіону».
Вадим Михайлович — ​талановитий, цілеспрямований, працьовитий науковець. Він творча людина, яка не припиняє вчитися й навчати молодих лікарів, передає свій багатий досвід учням, надихає колег своїм завзяттям. Поряд з цим Вадим Михайлович вдумливий лікар, доброзичливо ставиться до пацієнтів і колег, відзначається високою культурою й широкою ерудицією, що стосується не лише медицини, але й інших галузей людських знань.
Свій ювілей Вадим Михайлович зустрічає в розквіті сил, збагачений професійним і життєвим досвідом, у повноті творчого натхнення, цікавих ідей і прагнень.
Колеги, учні та численні пацієнти щиро вітають Вадима Михайловича з ювілеєм, бажають міцного здоров’я, радощів у житті та подальших творчих успіхів!   


Вернуться к номеру