Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 11-12 (462-463) 2013

Вернуться к номеру

Поширення невірогідної інформації з питань імунопрофілактики ставить під загрозу збереження здоров’я населення

Прес­служба МОЗ України закликає засоби масової інформації ретельно перевіряти факти під час написання матеріалів стосовно охорони здоров’я. Адже недостовірна та викривлена інформація, яка або навмисно, або через недбале виконання журналістами своїх професійних обов’язків використовується ними для висвітлення питань із медичної сфери, може призвести до негативних наслідків. Зокрема це стосується публікацій на тему імунопрофілактики, якими підривається довіра людей до цього найбільш ефективного, визнаного в усьому світі найбільш дієвим способу боротьби з інфекційними захворюваннями.

Остання з подібних публікацій, що з’явилася в інтернет­виданні «Українська правда», містить неправдиву інформацію щодо забезпечення лікувально­профілактичних закладів України вакциною для профілактики гепатиту В.

Вакцина для профілактики гепатиту В — один із видів імунобіологічних препаратів, що використовується для профілактики захворювань, викликаних вірусом гепатиту В. Вакцинація від цього інфекційного захворювання рекомендована Всесвітньою організацією охорони здоров’я як обов’язкова складова національних календарів щеплень для всіх країн світу. Звісно, вона передбачена і в національному календарі профілактичних щеплень України. Саме тому МОЗ України багато років поспіль закуповує вакцину для профілактики гепатиту В за тендерною процедурою відкритих контурних торгів із забезпеченням конкурентних і недискримінаційних для усіх учасників торгів.

З метою запобігання поширенню недостовірної інформації (що є порушенням чинного законодавства України) звертаємо увагу редакторів ЗМІ на такі факти.

Минулого року між Міністерством охорони здоров’я України та ПАТ «Фармстандарт Біолік» від 4 травня 2012 року було укладено договір № 32/21­24 (далі — ­Договір) про закупівлю вакцини для профілактики гепатиту В за державні кошти у кількості 1 240 870 доз.

Перша поставка вакцини відбулася 1 червня 2012 року у кількості 55 000 доз. Водночас перша тимчасова заборона на реалізацію та застосування вакцини для профілактики гепатиту В вийшла 14 вересня 2012 року, вона заборонила обіг і використання вакцини серії № 311003/01, що на той час вже була поставлена до лікувальних закладів регіонів країни. Відповідно до норм чинного законодавства після заборони вакцина була поміщена в карантин і не вико­ристовувалася.

Надалі ДП «Укрвакцина» МОЗ України дійсно приймало вакцину 2, 11 і 22 жовтня минулого року. Однак уся вакцина за цими поставками не була тієї серії, яка опинилася під забороною від 14 вересня 2012 року (!).

Наприклад, ДП «Укрвакцина» МОЗ України від 2 жовтня 2012 року прийняло вакцину для профілактики гепатиту В у кількості 500 740 доз серії № 311007/02­07, 311008/02­11, а 11 жовтня прийнято вакцину серії № 311007/08­15 у кількості 239 150 доз. Тому будь­які твердження про порушення з боку ДП «Укрвакцина» МОЗ України під час прийняття препарату «через місяць після заборони на обіг і використання вакцини» є безпідставними.

Водночас вакцина для профілактики гепатиту В у момент її прийняття відповідала умовам щодо якості та кількості, які були передбачені Договором. У зв’язку з цим були відсутні підстави для застосування до ПАТ «Фармстандарт Біолік» пункту 7.3 Договору, де передбачено, що «за порушення умов зобов’язання щодо якості та/або комплектності Товару, що передбачено розділом ІІ цього Договору, з Постачальника стягується штраф у розмірі 20 % (двадцяти відсотків) вартості неякісного (некомплектного) Товару». Розділ ІІ Договору передбачає вимоги щодо якості Товару, що є предметом Договору.

Наступним розпорядженням Державної служби України з лікарських засобів № 27915­1.3/2.1/17­12 від 12 грудня 2012 року було накладено тимчасову заборону на реалізацію (торгівлю) та застосування всіх серій вакцини для профілактики гепатиту В. На момент накладення тимчасової заборони поставка товару вже відбулася. Тому вакцина для профілактики гепатиту В при наявності в регіонах із моменту заборони не використовувалася.

Відповідно до норм чинного законодавства усі серії препаратів, що потрапили під заборону, пройшли повний лабораторний контроль якості у Лабораторії з контролю якості медичних імунобіологічних препаратів (МІБП) ДП «Державного експертного центру МОЗ України».

14 червня 2013 року Державна служби України з лікарських засобів своїм рішенням № 13319­1.3/2.0/17­13 на підставі позитивних результатів повторного лабораторного контролю якості зазначених вакцин відкликала заборону усіх серій вакцин дифтерійно­правцевої групи та гепатиту В (http://moz.gov.ua/ua/portal/pre_20130617_0.html). Таким чином, Держлікслужба своїм рішенням визнала якість та безпечність препаратів та дозволила їхнє подальше застосування.

Ще раз звертаємо увагу керівників ЗМІ та членів їхніх команд, що готуючи чи тиражуючи матеріали з питань охорони здоров’я, ви берете на себе відповідальність за тисячі життів, адже довіра українців до преси досі залишається високою. Тому просимо перевіряти факти, причинно­наслідкові зв’язки та звертатися за коментарями до справжніх експертів — як вітчизняних, так і міжнародних.



Вернуться к номеру