Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Вестник Ассоциации психиатров Украины» (02) 2013

Вернуться к номеру

Резолюція, прийнята на конференції «Львівські психіатричні зустрічі»

9–10 листопада 2012 року Асоціацією психіатрів України спільно з вищим навчальним закладом «Український католицький університет» у м. Львові було проведено науково­практичну конференцію «Львівські психіатричні зустрічі» за участю українських та іноземних фахівців у галузі психічного здоров’я.

Серед інших було розглянуто питання про зло­вживання особами з проблемами психічного здоров’я представниками парапсихологічної сфери — екстрасенсами, ворожками, цілителями, магами тощо.

Аналіз даного питання показав, що ситуація набирає загрозливих масштабів з огляду на наступне:

1. Соціально­економічні, політичні та культурно­духовні проблеми сучасного суспільства створюють передумови для ціннісної дезорієнтації його членів, розхитування психічної рівноваги, втрати життєвих орієнтирів. Так, в Україні депресії та неврози спостерігаються приблизно у 50 % населення. Приблизно 2 мільйони людей в Україні щороку лікуються в психіатричних закладах. Реальні показники порушення психічного здоров’я різних верств населення, за даними дослідників, значно вищі, ніж дані офіційної статистики.

2. Відтак різко зростає потреба у психіатричній та/або психологічній допомозі населенню.

3. Психіатрична, психотерапевтична та психологічна допомога в Україні є стигматизованою. Значна частина населення України готова звертатись за психологічною допомогою до представників позаакадемічної парапсихологічної сфери більш охоче, ніж до фахівців — психіатрів, психотерапевтів, психологів. Це підтверджується результатами наукового дослідження, представленого в рамках науково­практичної конференції «Львівські психіатричні зустрічі».

4. За офіційними даними, сьогодні в Україні «працює» близько 60 тис. екстрасенсів на 200 тис. традиційних лікарів. Щорічно «армія» ворожок та цілителів спустошує кишені українців не менше ніж на 2 млрд грн.

5. Аналіз послуг, пропонованих на ринку цими «фахівцями», свідчить, що їх пропозиції є ненауковими, шарлатанськими та шкідливими для психічного здоров’я населення. Шкода, якої завдають парапсихологи, має багато аспектів: відтермінування початку адекватного діагностування та лікування психічних і соматичних розладів; загострення психотичної симптоматики через потрапляння її у резонанс із магічними практиками; психологічне травмування людей, які, будучи загалом добре адаптованими, можуть звертатися до магів із приводу ситуативних труднощів; спотворення конвенційних уявлень щодо психічної норми, що непрямо відтерміновує початок лікування та поповнює лави самих парапсихологів.

З огляду на вищесказане закликаємо власників та представників ЗМІ почати дотримуватися законів України, що регламентують рекламну діяльність. Зокрема, врахувати зміни до Законів «Про рекламу», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про телебачення і радіомовлення», внесені 12 січня 2012 р. на основі законопроекту № 8371 з метою захисту населення та інформаційного простору від негативного впливу.

Згідно зі згаданими законами в Україні забороняється рекламувати послуги з ворожіння, магії, астрології на телебаченні та в друкованих засобах масової інформації. Також забороні підлягає трансляція програм і відеосюжетів, у яких телеглядачам або радіослухачам надаються послуги знахарів, чаклунів, шаманів, магів, екстрасенсів, ворожок, спіритів, астрологів, чаклунів, віщунів — усіх тих, хто оголошує себе здатним передбачати долю, впливати на людей, духовний світ, майно, довкілля шляхом використання надприродних здібностей або сил з ворожіння та гадання.

Документ також забороняє здійснювати платні послуги у сфері народної та нетрадиційної медицини.



Вернуться к номеру