Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 18 (431) 2012

Вернуться к номеру

МОЗ України наближається до фіналу державних закупівель 2012 року

Станом на кінець жовтня 2012 року в Україні проведено процедури державних закупівель медичних препаратів на суму, що становить 96,2 % від загального обсягу держфінансування. Економія бюджетних коштів за результатами торгів становила близько 140 млн грн.

Ці кошти спрямовані на здійснення додаткових закупівель за пріоритетними напрямками. Передусім зекономлені кошти направлені на додаткове придбання національного переліку життєво необхідних лікарських засобів і виробів медичного призначення.

Зокрема, завдяки економії за державною програмою «Дитяча онкогематологія» стало можливим збільшити охоплення пацієнтів за деякими препаратами з 27 до 35 % від загальної потреби. Завдяки впровадженню чітких вимог до відбору препаратів 80 % дітей із злоякісними новоутвореннями вдалося забезпечити спеціальним лікуванням.

Нині активно тривають поставки в регіони закуплених за угодами препаратів.

У 2012 році у тендерах за державними медичними програмами зросла частка національних виробників — 28,1 % від загальної кількості учасників державних закупівель.

Завдяки забезпеченню відкритості процесу держзакупівель і справедливого ставлення до всіх учасників ринку при розміщенні державних замовлень у 2012 році порівняно з минулими роками значно зменшилася кількість скарг, поданих учасниками за тендерними процедурами в органи оскарження. Зокрема, якщо у 2010 році було подано 84 скарги, у 2011 році їх налічувалося 10, то цього року було зафіксовано лише дві.

Розуміючи важливість захисту інтере­сів на внутрішньому ринку, Міністерство охорони здоров’я України підтримує максимальне залучення вітчизняних виробників до участі в державних закупівлях і готове вживати відповідних заходів у рамках законодавства щодо закупівель якісних вітчизняних аналогів імпортованої продукції. Реалізація такої підтримки можлива лише за умови внесення відповідних змін до законодавства України, зокрема у сфері державних закупівель.

Ще одним нововведенням поточного року є впровадження механізму рамкових угод. Як доводить світовий досвід, використання механізму закупівель з рамковими угодами дозволяє досягти оптимального рівня цін на певні групи товарів і послуг, зменшити тривалість проведення процедур закупівель та зробити їх більш зручними й ефективними.

 



Вернуться к номеру