Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 18 (431) 2012

Вернуться к номеру

15 листопада відзначено Міжнародний день відмови від куріння

Міжнародний день відмови від куріння, або No Smoking Day, існує з 1977 року. Він з’явився з ініціативи Американського онкологічного товариства і щороку відзначається у третій четвер листопада.

Мета Міжнародного дня відмови від куріння — сприяти зниженню поширення тютюнової залежності, залучення до боротьби проти куріння усіх верств населення і лікарів усіх спеціальностей, профілактика тютюнопаління та інформування суспільства про згубний вплив тютюну на здоров’я.

Статистика стверджує, що до 2020 року в світі кожні 3 секунди помиратиме один завзятий курець. Куріння викликає 25 % летальних випадків від ішемічної хвороби серця, 75 % смертей від емфіземи легенів і хронічного бронхіту, 98 % летальних випадків — від раку гортані, близько 96 % — від раку легень, 30 % — від усієї онкології.

В Україні курять 40 % громадян, старших за 15 років. Це близько 19 млн осіб. Із них 34 % — завзяті курці. Щороку в нашій країні помирають від наслідків куріння близько 100 тис. людей. Ті, хто почав палити до 15 років, уп’ятеро частіше помирають від раку легень.

На території України виділені особливо критичні регіони. Так, у Харкові щодня помирають від наслідків куріння 9 осіб, що робить Харків сумним лідером. Несприятлива ситуація і в Криму. Два з трьох курців щодня викурюють близько пачки сигарет, що веде до частих смертельних наслідків від тютюнозалежних захворювань.

Сумна статистика в Україні щодо куріння серед дітей. Серед випускників шкіл близько 60 % уже палять відкрито. І як мінімум кожен другий учень 8­го класу хоча б раз пробував закурити.

За останні 5 років кількість жінок­курців в Україні збільшилася втричі. Нерідко можна бачити мам з грудними дітьми і вагітних, які палять. На жаль, не всі до кінця розуміють, що їх куріння робить малюка пасивним курцем й істотно ускладнює розвиток дитини, погіршує її здоров’я або навіть призводить до мертвонародження.

Треба відзначити, що куріння є однією з причин безпліддя у жінок і статевого безсилля — у чоловіків.

Голландські вчені довели, що жінки­курці розплачуються за згубну звичку ще й 11 роками життя. Життя чоловіків­курців у середньому скорочується на 3 роки, але й це також є істотною жертвою.



Вернуться к номеру