Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkrainePediatricGlobal

UkrainePediatricGlobal

Газета «Новости медицины и фармации» 18 (431) 2012

Вернуться к номеру

Подих весни в осінньому Львові. Матеріал з І відкритого Міжнародного конгресу Асоціації педіатрів-­гастроентерологів та нутриціологів України

Наприкінці вересня 2012 р. у старовинному місті Львові відбулася цікава наукова подія, що анонсувалася й була проведена за дещо незвичними для нас стандартами. Це був І відкритий Міжнародний конгрес Асоціації педіатрів­гастроентерологів та нутриціологів України, що проводився під керівництвом президента асоціації професора Олега Геннадійовича Шадріна. Локальними організаторами конгресу були голова обласного осередку асоціації професор Сергій Леонідович Няньковський та секретар обласного осередку асоціації кандидат медичних наук Марта Степанівна Яцула.

Уже від самого анонсування цього заходу організатори обіцяли повну відсутність замовних і рекламних матеріалів (у тому числі вживання назв препаратів і фірм у всіх наукових доповідях), високий рівень наукових доповідей, але з чіткою орієнтацією на практичного лікаря, присутність кращих закордонних науковців, чітке дотримання регламенту проведення конгресу, вільні дискусії після кожного виступу, гарний настрій учасників і цікаву культурну програму в чарівному Львові, а також добру погоду.

Тепер можна сказати, що організаторам удалося практично все. Сам захід відбувався в конференційному комплексі готелю «Супутник», що вміщує 300 учасників. Потрапити на конгрес могли тільки ті, хто був поперед­ньо зареєстрований та отримав від організаторів іменний бейдж перед початком роботи конгресу. Переваги при реєстрації отримували дійсні члени асоціації. Коли ми запитали в організаторів, навіщо обмежувати доступ до участі в конгресі, то почули достатньо цікаву відповідь: «Ми хотіли, щоб участь взяли тільки ті лікарі і спеціалісти, які дійсно зацікавлені в новій інформації, нових знаннях, у розширенні своїх контактів. Які вислухають усі доповіді й не підуть після першої перерви. Які пізніше будуть засто­совувати нові знання у своїй практичній діяльності. Тому ми абсолютно не були зацікавлені у примусовій участі лікарів і спеціалістів у конгресі». Слід відзначити, що сподівання організаторів повністю справдилися — у залі не було вільних місць, учасники активно дискутували з лекторами після кожного виступу, ніхто не залишив зал до закінчення офіційної частини. Близько 85 % учасників представляли практично всі регіони України.

Цікаво, що під час виступів лекторів на сцені не було президії. Секції проводили відповідні модератори, які слідкували за регламентом, ставили питання й коментували доповіді, підтримували зв’язок лекторів із присутніми у залі.

Ураховуючи, що частина лекторів була з Польщі й Росії, організатори подбали про те, щоб презентації одночасно йшли з двох мультимедійних проекторів, один із яких демонстрував україномовну версію презентації. Для більшого комфорту організатори подбали і про можливість синхронного перекладу. Усі бажаючі могли скористатися навушниками і слухати синхронний переклад українською мовою.

Робота конгресу традиційно почалася з привітань і знайомства із закордонними учасниками. Першим був програмний виступ президента асоціації професора Олега Шадріна, який зупинився на проблемах та перспективах розвитку нутриціології в Україні. Далі були виступи професора Сергія Няньковського (м. Львів) стосовно сучасних поглядів на проблему синдрому маль­абсорбції в дітей, доповідь професора Артура Мазура (Польща) «Генетичні аспекти проблеми ожиріння у дітей», професора Єви Топоровської­Ковальської (Польща) «Ентеральне харчування при хронічних захворюваннях у дітей», професора Дмитра Добрянського (м. Львів) «Зригування у дітей раннього віку — практичні аспекти проблеми», професора Петра Альбрехта (Польща) «Helicobacter рylorі інфекція у дітей», доцента Олени Івахненко «Харчові потреби дітей раннього віку та нутритивна підтримка розвитку імунної системи».

Секція харчової алергії була представлена доповідями професора Галини Вось (Польща) «Харчова алергія у дітей», професора Олександра Пампури (Росія) «Золоті стандарти діагностики харчової алергії у дітей раннього віку. Методика проведення провокаційної проби», доктора медичних наук Вікторії Клименко (м. Харків) «Підходи до профілактики та лікування харчової алергії у дітей раннього віку».

Цікаво, що і під час перерв, які робили кожні 2 години, учасники конгресу могли не тільки випити каву й поспілкуватися з лекторами й між собою, але й пройти комп’ютерне тестування, перевірити рівень своїх знань із нутриціології й дитячої гастроентерології, виграти різноманітні призи.

Можна ще доволі багато говорити про особливості проведення конгресу, але, мабуть, найбільш об’єктивними будуть оцінки присутніх на конгресі. Ми наводимо відгуки учасників медичного форуму з різних куточків України.

Завідуюча дитячим відділенням Вишгородської ЦРЛ, Т.О. Войтович, м. Київ: «Мала честь бути учасницею конгресу педіатрів­гастроентерологів. Вражена демократичною обстановкою, отримала багато нової інформації з нутритивних проблем у здорових і хворих дітей. Сподобалися доповіді польських колег щодо проблем ожиріння в дітей. Взагалі вся інформація була дуже цікавою і подавалася чітко та доступно. Її легко буде адаптувати до потреб практичної діяльності. Познайомилася з колегами з різних регіонів України. Дуже вдячна за запрошення, бажаю успіху організаторам!».

 

Педіатр Світлана Більга, м. Донецьк: «Участь у роботі конгресу дозволила мені істотно розширити діапазон знань в галузі дитячої нутриціології, алергології завдяки цікавим і науково насиченим доповідям зарубіжних та українських колег. Актуальність розглянутих питань, їх активне обговорення має велике практичне значення. Я вдячна організаторам за створення теплої атмосфери, а всім учасникам — за бажання ділитися своїм досвідом і знаннями».

 

До неї приєднуються її колеги з Донецька — педіатр Юлія Сцинарева та гастроентеролог Вікторія Олешко: «Конгрес у Львові пройшов просто чудово: цікаві доповіді, теплий прийом, добра атмосфера, корисне спілкування з розумними людьми, чудова погода й казкове місто! Нам і лікарям, із якими ми спілкувалися, усе дуже сподобалося! Дякуємо за запрошення і високий рівень організації заходу. Ми привезли додому в Донецьк масу яскравих і незабутніх вражень від виступів доповідачів, від організації конгресу, від цікавих людей, від самого Львова. Взагалі перший конгрес пройшов на ура! Отримана інформація є дуже цінною в нашій роботі. Бажаємо не зупинятися на досягнутому! Здоров’я та успіхів усім організаторам конференції у Львові! Із задоволенням приїдемо у Львів за рік, сподіваємося, що ці осінні конгреси у Львові будуть регулярними!».

Лікар­-педіатр Юлія Кодруль із колегами, м. Одеса: «На конференції обговорювалися актуальні проблеми дитячої гастроентерології та алергології. Кожен з учасників отримав можливість почути думку не тільки вітчизняних учених, а й фахівців із Польщі та Росії, розширити свій кругозір, а також отримати відповіді на численні запитання, із якими дуже часто стикаються педіатри й дитячі гастроентерологи у практичній роботі. Важливим аспектом конференції було обговорення теоретичних передумов і можливості клінічного застосування нової для України амінокислотної суміші. Так само цікаво було почути виступи представників робочої групи Асоціації педіатрів­гастроентерологів та нутриціологів України з проблем алергії до білків коров’ячого молока в дітей раннього віку.

Організація конференції дійсно відповідала європейському рівню. Матеріали конференції були доступними для всіх учасників в електронному вигляді, усі презентації доповідей учасники заходу отримали на CD­дисках, що дало можливість поділитися інформацією з колегами і розширити кругозір фахівців із цих питань. Науковий зміст доповідей, їх велика практична цінність і чіткий виклад даних — усе це утримувало увагу величезної кількості учасників упродовж усієї конференції, атмосфера якої вразила своєю душевністю. Культурна програма, про яку потурбувалися організатори, дозволила обговорити практичні питання в неформальній обстановці».

 

Завідувач алергологічного відділення обласної дитячої лікарні О. Пастух, доцент А. Пилипюк, співробітники кафедри педіатрії Івано­Франківського національного медичного університету: «Ми надзвичайно задоволені проведеним заходом, вражені високою інформативністю і відсутністю замовного характеру доповідей, повною відсутністю реклами препаратів. Ми почули багато відповідей на питання, що давно нас цікавили як із наукової, так і з практичної точки зору. Думаємо, що ми ще довго будемо згадувати й обговорювати все, що відбувалося протягом роботи конгресу. Якщо ще будуть такі заходи, ми з задоволенням приїдемо на них за власні кошти».

 

Лікарі­-педіатри та дитячі гастроентерологи з Тернополя

 

Дубровіна Галина Яківна: «Складаючи програму конгресу, організатори змогли забезпечити  кожному з учасників незабутні враження. Були прочитані надзвичайно цікаві доповіді професорів із різних країн, що дало змогу оцінити різні підходи до однієї і тієї ж проблеми. Була унікальна можливість поспілкуватись із лекторами й отримати відповіді на поставлені запитання як в офіційній, так і в неформальній обстановці. Унікальність конференції у тому, що піднімались надзвичайно проблемні питання, які і висвітлювались у доступній формі без нав’язливої реклами. Особливо хочеться відмітити цікаву ідею з тестами. Відпочинкова програма була на надзвичайно високому рівні».

 

Дмитришина Наталія Михайлівна: «Надзвичайно змістовний семінар, де можна не лише отримати, а і реалізувати свої знання. Відсутність реклами зробила доповіді дійсно цікавими для слухачів.Приємно, що організатори подбали також про відпочинок».

 

Галагань Ксенія Теодорівна: «Дуже багато нової корисної і структурованої інформації саме для практичних лікарів.Комп’ютерні тести допомогли закріпити отримані знання. Екскурсія Львовом та банкет залишили багато позитивних вражень».

 

Шульгай Леся Михайлівна: «Надзвичайно цікава та інформативна конференція. Багато нової інформа­ції, що орієнтована на  практичних лікарів».

 

Твердоступ Ірина Михайлівна: «Конгрес проведено на надзвичайно високому рівні. Багато нової інформації  і цінний досвід отримали із доповідей закордонних колег. Надзвичайно добре, що конгрес працює над стандартизацією рекомендацій із вигодовування дітей з алергією. Цікавими і інформативними були тести. Дуже сподобалися банкет та екскурсія Львовом».

 

Підсумовуючи вищесказане, можна з упевненістю стверджувати, що у Львові відбувся надзвичайно цікавий і корисний конгрес, організатори якого виконали всі свої обіцянки. Хочеться побажати подальшого впровадження європейських принципів проведення подібних наукових заходів у нашу повсякденну практику.

 

Конгрес проведено за підтримки компанії «Нутриція».

Підготувала Наталія Куприненко 

 



Вернуться к номеру