Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Травма та її наслідки
Зала синя Зала жовта

Травма та її наслідки
Зала синя Зала жовта

Журнал «Травма» Том 13, №2, 2012

Вернуться к номеру

Недостатність вертебробазилярної артеріальної системи у дітей з цефалгією при вегетативних дисфункціях

Авторы: Нагорна Н.В., Четверик Н.О., Конопко Н.М. - Донецький національний медичний університет ім. М. Горького; Кравченко О.І. - Кафедра педіатрії факультету інтернатури та післядипломної освіти НДІ травматології та ортопедії

Рубрики: Травматология и ортопедия

Версия для печати

Головний біль є найчастішою скаргою, що пред’являють діти з вегетативною дисфункцією. Одним із механізмів розвитку головного болю є порушення кровотоку в басейні вертебробазилярної артеріальної системи, що добре візуалізується завдяки сучасним методам діагностики.

Мета роботи: оцінити стан вертебробазилярної артеріальної системи при цефалгіях у дітей із вегетативною дисфункцією.

Методи дослідження: обстежено 50 дітей від 7 до 18 років (28 дівчаток і 22 хлопчики) з вегетативною дисфункцією, які мали часті та тривалі цефалгії, шляхом аналізу анамнезу, об’єктивного обстеження, ультразвукової допплерографії і триплексного сканування судин голови і шиї, рентгенографії шийного відділу хребта з функціональними пробами.

Висновки: при аналізі скарг встановлено, що, окрім головного болю, у 38 (76,0 %) чол. відзначалася загальна слабкість без наявних причин, у 37 (74,0 %) чол. — запаморочення при різкій зміні положення тіла, у 29 (58,0 %) чол. — дискомфорт у шийному відділі хребта, відчуття хрусту при рухах, у 24 (48,0 %) чол. — погана переносимість фізичних навантажень, у 13 (26,0 %) чол. — синкопальні стани. Результати обстеження надали підстави для діагностики недостатності вертебробазилярної артеріальної системи (G 45.0) у 39 (78,0 %) дітей. При цьому нестабільність шийного відділу хребта виявлена у 31 (79,5 %) дитини, остеоартроз, спондилолістез — у 7 (18,0 %) пацієнтів, ротаційний підвивих С1-С2 — у 1 (2,5 %) чол. Аналіз показників гемодинаміки судин шиї і головного мозку свідчив про наявність у 36 (72,0 %) дітей дистонічного типу кровотоку хребетних артерій і басейну внутрішніх сонних артерій, у 17 (34,0 %) хворих — утруднення венозного відтоку, у 8 (16,0 %) обстежених — гемодинамічно значиму звивистість внутрішніх сонних артерій.

Недостатність вертебробазилярної артеріальної системи виявлена у 39 (78,0 %) дітей із цефалгіями при вегетативних дисфункціях, що стало підставою для включення в комплексну лікувально-реабілітаційну програму заходів, спрямованих на стабілізацію стану шийного відділу хребта.



Вернуться к номеру