Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 20 (392) 2011

Вернуться к номеру

Новости МЗ

Олександр Аніщенко: «Дніпропетровщина є лідером у модернізації системи  охорони здоров’я України»

Дніпропетровську область із робочою поїздкою відвідав міністр охорони здоров’я України Олександр Аніщенко. Він високо оцінив хід модернізації медичної галузі в регіоні.

«На Дніпропетровщині до реформування медичної галузі підійшли комплексно і дуже відповідально. Уже зараз регіон за деякими показниками випереджає інші три пілотні області — Вінницьку, Донецьку та місто Київ», — сказав Олександр Аніщенко.

Міністр провів нараду з начальниками управлінь та завідуючими відділами охорони здоров’я міських рад, головними лікарями центральних міських та центральних районних лікарень, центрів первинної медико-санітарної допомоги, начальниками спеціалізованих медико-санітарних частин та станцій швидкої медичної допомоги. У нараді також взяли участь заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Толстанов, начальник головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Валентина Гінзбург, заступник голови обласної ради з питань супроводження реформування системи охорони здоров’я Володимир Павлов, ректор Дніпропетровської державної медичної академії (ДДМА) Георгій Дзяк, завідуюча кафедрою організації та управління охороною здоров’я ДДМА Валерія Лехан.

«У пілотних регіонах потрібно відпрацювати технологію реформування системи охорони здоров’я всієї України. Це стосується як поділу медичної допомоги на первинний, вторинний та третинний рівні, так і системи фінансування і багатьох інших не менш важливих моментів. Керівництво області приділяє велику увагу підходу до модернізації медичної галузі. Це добре продуманий, системний підхід, який вже дав результати. Наразі Дніпропетровщина є лідером у модернізації системи охорони здоров’я України», — зазначив Олександр Аніщенко.

У ході поїздки міністра заплановано ознайомлення з роботою обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, обласної клінічної офтальмологічної лікарні, центрів первинної медико-санітарної допомоги, навчально-методичного центру з питань сімейної медицини, центральної диспетчерської Клінічного об’єднання швидкої медичної допомоги.

 

Представництво ООН  в Україні визначило  п’ять пріоритетів у боротьбі зі СНІДом

Представництво ООН в Україні презентувало програму з підтримки протидії СНІДу в Україні на 2012–2016 роки. Програма матиме п’ять стратегічних напрямків, які будуть інтегровані до національних програм боротьби зі СНІДом. Про це йшлося під час партнерської зустрічі за участю Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним захворюванням, представництв ООН, ЮНЕЙДС, Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».

Так, у рамках програми на 2012–2013 рр. передбачено охопити медичними послугами з профілактики ВІЛ 60 % груп ризику, а також забезпечити антиретровірусною терапією не менш як 80 % хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД. За ці два роки також планується зменшити рівень передачі ВІЛ від матері до дитини з 6 до 2 %.

Об’єднана група ООН із ВІЛ/СНІДу планує за 5 років досягти в Україні нульового рівня нових випадків зараження ВІЛ, нульового рівня смертності та нульового рівня дискримінації.

Головними векторами в реалізації програми є підвищене охоплення програмою обміну голок і шприців споживачів ін’єкційних наркотиків, безперервність антиретровірусної терапії, догляд і підтримка ув’язнених, які живуть із ВІЛ. Вектор другий — профілактика статевої передачі ВІЛ, третій — розширений доступ до тестування, зменшення материнської смертності, пов’язаної зі СНІДом, і рівня передачі ВІЛ від матері до дитини. Вектор четвертий — універсальний доступ до лікування ВІЛ-інфікованих, у яких також виявлено туберкульоз. Вектор п’ятий — розробка та впровадження нормативної бази, зокрема документів, що покликані знизити рівень стигми та дискримінації серед населення.

«З кожним роком у нашій країні проблемі ВІЛ/СНІДу приділяється все більше уваги. Цей напрямок є пріоритетним у сфері охорони здоров’я та соціального захисту. Про це заявив президент України Віктор Янукович у своєму зверненні з нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом», — зазначила заступник голови Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним захворюванням Олена Єщенко.

За словами Олени Єщенко, на сьогодні держава ви­значилася з пріоритетними секторами, які відображені в багаторівневій стратегії протидії ВІЛ.

 

Захворюваність на кір: статистика у світі та Україні

Підйом захворюваності на кір в Україні, як і у світі, спостерігається кожні п’ять-шість років. За останніми даними Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я, з січня 2011 року у 29 країнах Європейського регіону зареєстровано понад 30 тисяч випадків кору. У масштабах Європейського регіону реєструються випадки захворювання у всіх групах населення — від немовлят до дорослих.

За минулий період поточного року відзначається зростання захворюваності на керовані інфекції, епідемічний процес яких ще на кінець 2010 року перебував у стані спаду.

За даними ретроспективного аналізу, підйоми (спалахи) захворюваності на кір в Україні відбулися в 2001 (16 970 випадків) та в 2006 роках (42 724 випадки), тому епідемічний підйом захворюваності прогнозовано на 2011–2012 роки.

За 10 місяців 2011 року в Україні зареєстровані 193 випадки кору.

 

МОЗ України та ВООЗ  започатковують спільний проект із моніторингу цін на ліки

МОЗ України спільно з ВООЗ розпочинає проект із дослідження цін на антиретровірусні, протитуберкульозні, гіпотензивні та інші лікарські засоби за методологією, розробленою ВООЗ.

Основним завданням даного проекту є отримання вірогідної інформації щодо ціни, наявності та цінової доступності життєво необхідних лікарських засобів у різних секторах системи охорони здоров’я шляхом впровадження міжнародної методології збору та аналізу інформації щодо цін на лікарські засоби.

У рамках спільного проекту передбачається отримання інформації про наявність та цінову доступність лікарських засобів у семи регіонах країни, у тому числі в регіонах, де реалізується реформування системи охорони здоров’я, та пілотування методологій ВООЗ для подальшого впровадження в Україні.

До участі в проекті будуть залучені міжнародні експерти та вітчизняні фахівці фармацевтичного сектора галузі охорони здоров’я. Перше засідання робочої групи спільного проекту МОЗ України та ВООЗ відбудеться в грудні 2011 року.

Прес-служба МОЗ України



Вернуться к номеру