Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 4 (354) 2011

Вернуться к номеру

Новости в Украине

Новий порядок ввезення незареєстрованих лікарських засобів унеможливить їх комерційне використання

МОЗ України розробило й оприлюднило проект наказу, що передбачає вдосконалення процедури ввезення на митну територію України незареєстрованих лікарських засобів, субстанції, продукції in bulk, зразків біологічного матеріалу для доклінічних досліджень та клінічних випробувань, а також посилює контроль за їх цільовим призначенням. Про це розповів директор Департаменту регуляторної політики у сфері обігу лікарських засобів та продукції в системі охорони здоров’я МОЗ України Валерій Стеців.

Він, зокрема, зазначив: «Держава закріплює за собою функції контролю за цільовим використанням ввезених незареєстрованих лікарських засобів. Це захистить добропорядного виробника, лікаря, який бере на себе особливу відповідальність, і пацієнта».

Відтепер, як і передбачено проектом наказу, незареєстровані лікарські засоби можуть ввозитися на митну територію України лише без права реалізації, тобто для проведення доклінічних досліджень і клінічних випробувань, подальшої реєстрації в Україні, для розробки нових ліків і аналітичного контролю якості лікарських засобів, наукових досліджень, експонування на виставках чи форумах, а також з метою індивідуального застосування громадянами.

Документом прописано чіткий порядок здійснення цієї процедури. Зокрема, передбачено, що незареєстровані лікарські засоби можна ввозити винятково за дозволом МОЗ України (окрім цього, обов’язково потрібен сертифікат якості фірми-виробника!), зразки біологічного матеріалу ввозяться за наявності інформаційного листа МОЗ щодо мети ввезення та кількості матеріалу тощо. За кожним напрямком передбачено перелік обов’язкових документів, які можуть бути переконливою підставою для ввезення незареєстрованих лікарських засобів, субстанції, продукції у формі in bulk, референтних препаратів для клінічних випробувань, стандартних зразків.

 

Грипозний епідсезон завершується

Голова Держсанепідслужби України Сергій Риженко вважає, що Україна увійшла в завершальний етап епідемічного сезону з грипу та ГРІ, а протягом найближчих декількох тижнів захворюваність почне знижуватися. Наразі її показники у більшості регіонів України нижчі за епідемічні пороги, перевищення на 8,1 % зареєстровано лише в Луганській області.

У відомстві також зазначають, що за останні тижні відбулася зміна збудника: якщо на початку епідсезону домінував вірус грипу В, то тепер його практично повністю витіснив вірус грипу типу А/Н1N1/Каліфорнія. На сьогодні грип типу А реєструється у 87 % випадків. Захворювання, викликане цим збудником, характеризується більш агресивним перебігом, вираженими клінічними проявами та підвищеним ризиком розвитку ускладнень.

Загалом з початку епідсезону на грип та ГРВІ перехворів кожний десятий українець.

На сьогодні в Україні припинено заняття в 112 школах та 26 дошкільних навчальних закладах. У розпал епідемії кількість закритих шкіл сягала понад 1000.

 

Фармацевтичний ринок України виріс на 17,7 %

У 2010 році обсяг продажу лікарських препаратів в Україні зріс на 8,8 %, або на 0,096 млрд упаковок (до 1,186 млрд упаковок на 20 млрд гривень).

Про це на прес-конференції повідомив голова Державної служби з лікарських препаратів і контролю за наркотиками Олексій Соловйов.

«У 2010 році на території України було реалізовано 1186 млн упаковок лікарських препаратів на суму 20 млрд гривень», — повідомив він. У 2009 році було продано 1,090 млрд упаковок лікарських препаратів на суму 16,7 млрд гривень.

«Починаючи з 2002 року обсяги реалізації лікарських препаратів в Україні зростають щорічно приблизно на 15–20 % (у грошовому вираженні в діючих цінах)... За прогнозами, до 2020 року наш ринок інтенсивно розвиватиметься у плані споживання лікарських препаратів, це світові тенденції... Здоров’я населення не тільки України, але й у світі, на жаль, поки стабільно не на найвищому рівні», — повідомив Соловйов.

Станом на 1 січня в Україні 6349 суб’єктів господарювання мають ліцензію на право оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, вони здійснюють продаж лікарських засобів за допомогою 13 134 аптек, 3596 аптечних кіосків, 5386 аптечних пунктів та 606 аптечних складів.

Найбільшими виробниками ліків в Україні є корпорація «Артеріум», «Фармацевтична фірма «Дарниця», компанія «Фармак», Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод і фармацевтична компанія «Здоров’я».

Джерело: www.diklz.gov.ua; www.ukranews.com

 

И врачи, и пациенты быстро оценят преимущества реформирования системы здравоохранения

24 февраля 2011 года с визитом в Донецкой области побывал министр здравоохранения Украины Илья Емец. Он посетил Станцию скорой помощи г. Донецка, Ясиноватскую центральную районную больницу, Донецкий областной противоопухолевый центр, областную клиническую туберкулезную больницу, городской кожно-венерологический диспансер № 1 г. Донецка. Глава Министерства здравоохранения имел возможность ознакомиться с работой представленных учреждений, пообщаться с медицинскими работниками, услышать отзывы пациентов об уровне оказания медицинской помощи, поделиться мыслями о предстоящем реформировании отрасли.

По итогам рабочей поездки министра состоялась пресс-конференция с ведущими представителями средств массовой информации Донецкой области.

Открывая пресс-конференцию, Илья Емец отметил, что есть предпосылки для эффективного реформирования медицинской отрасли с учетом региональных возможностей и потребностей.

Много внимания было уделено этапам проведения реформы в Донецкой области. Глава Министерства здравоохранения рассказал о своих задачах: «Я пришел на пост министра, когда реформа уже началась. Некоторые аспекты реформ я сейчас заканчиваю анализировать. Для меня президент четко расставил акценты. Моя задача как исполнителя — не дать поломать то хорошее, что уже сделано в медицине. Я согласен с главным — улучшением первичной медицинской помощи. Я за это отвечаю».

Приятно удивила министра организация медицинской помощи в Ясиноватском районе Донецкой области. Преимущественным здесь является амбулаторный этап (то есть первичное звено оказания медицинской помощи населению). В Ясиноватской ЦРБ 70 % больных получают помощь амбулаторно. Глава ведомства заявил, что именно такое распределение соответствует требованиям реформы здравоохранения.

Министр отметил, что не менее важным моментом является организация оказания скорой медицинской помощи населению. По его мнению, нет единой системы оказания неотложной помощи на догоспитальном и госпитальном этапах. Этому будет уделено особое внимание при проведении реформирования данной службы.

Выступая на пресс-конференции, Илья Емец подчеркнул: «И врачи, и пациенты быстро оценят преимущества реформирования системы здравоохранения, и прежде всего жители Донецкой области, поскольку именно вам выпала честь принимать гостей на предстоящем Чемпионате Европы по футболу в следующем году, а также потому, что Донецкая область в плане реформирования системы здравоохранения считается пилотной». По словам министра, финансирование здравоохранения Донетчины будет увеличено. Однако он отказался назвать сумму государственного финансирования, добавив, что лично будет добиваться, чтобы реформа не затронула все то лучшее, что есть в Украине, от советской системы здраво­охранения.

Татьяна Тлустова

 

В Украине введут социальные пакеты лекарств

Министерство здравоохранения Украины инициирует введение социальных пакетов лекарств для малообеспеченных. Об этом сообщил глава медицинского ведомства Илья Емец на брифинге в Ивано-Франковске.

По словам министра, к этому будут привлечены отечественные производители лекарств и их реализаторы. «В ближайшее время появится не только соответствующая программа, но и будут сделаны конкретные действия, чтобы пенсионеры могли покупать дешевые медикаменты», — сообщил И. Емец.

Рынок лекарств в Украине ныне составляет 2,7 млрд долларов в год. Из них почти 70 % — это лекарства заграничного производства и только 30 % — отечественного, констатировал член правительства.

 

Врачей научат работать со страховыми полисами

Украинские представители иностранных страховых и ассистирующих компаний в ходе подготовки страны к чемпионату по футболу Евро — 2012 на­учат отечественных врачей работать со страховыми полисами.

Как проинформировала начальник отдела организации медицинского обеспечения Евро — 2012 Минздрава Украины Светлана Синельник, такие методические занятия для руководителей больниц и станций «скорой» пройдут в Киеве, Львове, Донецке и Харькове.

С. Синельник рассказала о порядке оказания медицинской помощи иностранным гостям чемпионата. В частности, если иностранец не принадлежит к определенной категории гостей (например, VIP, по приглашению ВР, президента и др.), то он может получить медицинскую помощь по страховому полису. Если же у него нет полиса, он должен будет оплатить стоимость медицинской услуги, определенную соответствующим приказом Минздрава.

Начальник отдела также сообщила, что со странами СНГ существует договор, согласно которому граждане этих государств в ходе пребывания на территории подписантов договора имеют право на бесплатную экстренную медицинскую помощь до момента стабилизации состояния, а дальнейшее лечение осуществляется на платной основе.

 

Украине нужны фармацевты

Cогласно проведенным исследованиям, крупные фармацевтические компании нуждаются в профессиональных сотрудниках. Количество вакансий в профессиональной области «медицина и фармацевтика» в 2011 году выросло в два раза сравнительно с 2010-м.

По состоянию на март 2011 проф­область «медицина и фармацевтика» продемонстрировала наибольший рост. Год назад там было 2,5 % от общего количества вакансий в Украине. Теперь — 5 %. Весенний рост рынка труда в фармацевтике в том числе связан с ростом продаж лекарственных средств в Украине.

На протяжении 2010 г. и первых месяцев 2011 г. фармацевтические компании продолжали достаточно интенсивно набирать сотрудников для работы в представительствах и дистрибьюторских сетях. Правда, работодатели отмечают, что в общем объеме количество вакансий несколько уменьшилось по сравнению с докризисным периодом. Самые востребованные специалисты — продакт-менеджеры, региональные менеджеры и медицинские представители.

Что касается средней заработной платы медицинского представителя, то на протяжении 2009–2010 гг. она фактически оставалась неизменной. Стоит отметить, что примерно третью часть материального вознаграждения медицинского представителя составляют бонусы от продаж, которые обычно выплачивают по результатам квартальной работы. В качестве компенсационного пакета своим представителям компании в большинстве случаев готовы предоставить медицинское страхование, оплату мобильной связи и Интернета, служебный автомобиль либо компенсацию амортизационных затрат при использовании собственного авто. Реже предоставляют собственную пенсионную программу, питание в офисе.

Что касается конкуренции со стороны соискателей на должность медицинского представителя, то в конце прошлого года этот показатель возрос: если в первом квартале на одну вакансию было четверо желающих, то в конце 2010 года — уже четыре с половиной.

Приступая к работе в должности медицинского представителя, каждый специалист интересуется возможностью карьерного роста (большинство соискателей — молодые люди в возрасте до 30 лет). Многие фармацевтические компании предоставляют своим самым успешным sale-специалистам возможность продвигаться в горизонтальном и вертикальном направлении:

— горизонтально: из аптечного отдела до тендерных закупок;

— вертикально: медицинский представитель — менеджер по работе с ключевыми клиентами — региональный представитель — территориальный менеджер (достичь этого уровня можно за 1,5–2 года). Кроме того, можно перейти в отдел маркетинга, на должность младшего продакт-менеджера, ассистента менеджера по маркетингу.

 

Держпрограма дозволить у два-три рази зменшити захворюваність на вірусний гепатит

Кабінет Міністрів розглянув проект концепції Державної цільової соціальної програми з профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів, розрахованої на п’ять років.

«Виконання державної програми дасть змогу, зокрема, зменшити захворюваність на гострий вірусний гепатит B у два-три рази, а також значною мірою — на гепатит С, охопити медичними послугами з профілактики вірусних гепатитів 50–60 відсотків представників групи ризику та знизити на 40 відсотків рівень смертності серед хворих на хронічний вірусний гепатит B і С», — наголосив на початку засідання уряду прем’єр-міністр Микола Азаров.

За словами М. Азарова, передбачатиметься введення у навчальних закладах спеціальних програм, які пропагуватимуть здоровий спосіб життя.

 

Розширення програми профілактики і лікування ВІЛ знизить зростання захворюваності в Європі

Скорочення профілактичних програм у країнах Східної Європи і Центральної Азії, стрімке зростання нових випадків ВІЛ-інфекції ставить під загрозу виконання зобов’язань із загального доступу до профілактики і лікування хвороби. Ситуація, що склалася, потребує конкретних рекомендацій для подальших кроків у протидії епідемії з боку урядів і міжнародних організацій цих країн. Про це заявили учасники Регіональної наради із загального доступу до профілактики, лікування і підтримки людей із ВІЛ, що проходить у Києві.

«Сьогодні ми говоримо про системні проблеми. Це не тільки забезпечення ліками, а й розширення масштабів програм із лікування і профілактики епідемії», — наголосила координатор ЮНЕЙДС в Україні Ані Шакарішвілі.

Вона зазначила, що серед європейських держав Україна поки що залишається країною, де дуже високі показники поширення ВІЛ-інфекції. «Масштаб лікування і профілактики поки що залишається недостатнім. Відповідно ми бачимо як зростаючу кількість нових випадків захворювання, так і зростання кількості смертей від цієї хвороби».

Однак, наголосила координатор ЮНЕЙДС, є й позитивні кроки у боротьбі з ВІЛ в Україні. «Є прогрес у певних сферах профілактики епідемії. Однак загалом необхідно розширювати профілактичні програми, підвищувати доступ до раннього лікування людей, які живуть з ВІЛ», — вважає Ані Шакарішвілі.

За словами голови Східноєвропейської і Центральноазіатської мережі людей, які живуть з ВІЛ, Володимира Жовтяка, сформульовані учасниками наради рекомендації будуть враховані під час підготовки доповіді Генерального секретаря ООН у червні 2011 р. на нараді високого рівня зі СНІДу в Нью-Йорку, а також для розробки Європейського плану дій ВООЗ із боротьби з ВІЛ. «Ситуація з ВІЛ у регіоні критична. У нас є шанс змінити її на краще, якщо ми зробимо свій внесок у рекомендації на етапі їх підготовки», — вважає В. Жовтяк.

Як повідомлялося на нараді, ВІЛ є серйозною проблемою для всієї Європи. У 2010 році в Росії було зареєстровано понад 56 000 нових інфекцій, близько 20 000 в Україні, понад 6700 нових випадків ВІЛ-інфікування зафіксовано у Великобританії, близько 5000 — у Франції, 3000 — у Німеччині.



Вернуться к номеру