Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 22 (350) 2010

Вернуться к номеру

«Фармак» відзначив 85-ту річницю з дня заснування відкриттям двох унікальних асептичних ліній РЛЗ-2 


Резюме

10 грудня 2010 року в приміщенні ВАТ «Фармак» відбулось урочисте відкриття нового виробництва — унікального для України проекту з виготовлення рідких лікарських засобів РЛЗ-2.

Відкриття двох асептичних ліній було приурочене до 85-річчя з дня заснування компанії.

На заході були присутні Голова правління, генеральний директор ВАТ «Фармак» Філя Іванівна Жебровська, Прем’єр-міністр України Микола Янович Азаров та інші офіційні особи.

На урочистий захід також були запрошені представники органів державної, міської та районної влади, Міністерства охорони здоров’я та інші почесні гості. «Сьогодні у нас ювілейний день. Завдяки злагодженій роботі висококваліфікованого персоналу сьогодні можливе відкриття двох асептичних ліній унікального для України проекту з виготовлення рідких лікарських засобів РЛЗ-2, які повністю відповідають правилам GМP — світовим нормам з випуску лікарських засобів. Наші ліки будуть якісними і доступними для населення України», — розповіла Голова правління, генеральний директор ВАТ «Фармак» Філя Іванівна Жебровська.

Звернувшись до присутніх, Прем’єр-міністр України Микола Янович Азаров відзначив, що створення таких сучасних ліній з виробництва лікарських засобів в Україні, які за технологічними рішеннями цілком відповідають європейським стандартам, — це надзвичайна й унікальна подія для української фармацевтичної галузі. Адже відкриття власного виробництва в Україні — це підтвердження того, що вітчизняна фармацевтична галузь не стоїть осторонь і відповідає на виклики сьогодення. Також це є доказом того, що українська фармацевтична галузь у змозі реалізовувати такі проекти, виробляти сучасні якісні лікарські засоби, для того щоб українські пацієнти мали можливість отримувати якісне лікування вітчизняними ліками. Прем’єр-міністр України підкреслив, що завданням держави є повсякчасна підтримка української фармацевтичної галузі, сприяння її подальшому розвитку та створення для цього відповідних умов.

Основою проекту є створення повного циклу виробництва ін’єкційних препаратів в ампулах, флаконах і шприцах різних номіналів із застосуванням прийомів асептичного приготування, асептичної фільтрації розчинів, асептичного наповнення ампул, флаконів і шприців розчинами і суспензіями з використанням елементів бар’єрних технологій, що зменшує кількість втручань персоналу на асептичних стадіях процесу та відповідає міжнародним правилам GMP та FDA. Кошторис проекту РЛЗ-2 становив 40 млн євро. У новому цеху вироблятимуть понад 40 найменувань лікарських препаратів різних фармакологічних груп, у тому числі і нового для підприємства напрямку — біотехнологічні препарати. У проекті РЛЗ-2 передбачається створення трьох виробничих дільниць, розподілених за видами та номенклатурою первинної упаковки, об’ємом серії і технологічними схемами приготування препаратів, їх наповненням та пакуванням. На першій дільниці — продукція рідких лікарських засобів в ампулах номіналом 1, 2, 5, 10 та 20 мл — будуть вироб­лятися анестетики, препарати діагностичної, ендокринологічної та кардіоревматологічної груп. На другій дільниці — продукція рідких лікарських засобів в ампулах номіналом 1, 2, 3 мл і у флаконах номіналом 3 і 6 мл — будуть вироблятися препарати кардіоревматологічної, кортикостероїдної, неврологічної груп та анестетики. На третій дільниці — виробництво біотехнологічних препаратів та вакцин у флаконах і шприцах. Для оснащення виробничих дільниць ВАТ «Фармак» придбало обладнання провідних світових виробників фармацевтичного обладнання — Bosch, SBM, Pharmatec, BWT, Tecninox та інших. До кінця 2011 року компанія планує ввести в дію другу чергу проекту РЛЗ-2 — це дві асептичні лінії з виробництва стерильних лікарських препаратів у флаконах та шприцах.

Загалом, діяльність підрозділів компанії спрямована на створення так званих «ліків без кордонів», фармацевтичні розробки яких будуть відповідати вимогам будь-якої країни світу. «Фармак» вже сьогодні має позитивний результат такої роботи: підприємство сертифіковане європейськими інспекціями відповідно до європейських стандартів GMP. У 2010 році ВАТ «Фармак» очолило список лідерів серед усіх фармацевтичних компаній, що забезпечують населення лікарськими засобами та представлені на українському фармацевтичному ринку.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України нагороджені почесною грамотою Кабінету Міністрів України кращі працівники ВАТ «Фармак»: генеральний директор Філя Іванівна Жебровська, керівник департаменту з розробки та реєстрації Діана Борисівна Бесага, директор з маркетингу і продажу Михайло Дмитрович Ванат, директор із забезпечення і виробництва Анатолій Васильович Гвоздь, медичний директор Віктор Михайлович Маргітич, директор з якості Ольга Миколаївна Олексійчук. Подякою Кабінету Міністрів України відзначені заступник технічного директора Олександр Сергійович Галятін та начальник відділу госпітального продажу Павло Юрійович Лукашевич.

Підготувала Галина Бут



Вернуться к номеру